Roest voorkomen op tuingereedschap met een houten tuinkast

Roest is de grote vijand van iedere tuinier. Met een stevige hardhouten tuinkast kun je tuingereedschap en andere spullen beschermen tegen roest, maar hoe ontstaat roest eigenlijk? En kun je met een laagje lak roest voorkomen? Het antwoord op deze vragen kun je vinden in dit artikel.

Wat is roest en hoe ontstaat het?

Roest bestaat uit ijzeroxide en verschillende groepen hydroxyl. Het is herkenbaar aan de roodbruine kleur, de term wordt gebruikt voor corrosie die ontstaat bij verschillende legeringen waaronder staal. Door ijzer te verbinden met zuurstof ontstaat roest. Hiervoor moet ijzer en zuurstof in de buurt zijn van water met oxidatie als gevolg. Wanneer een object gaat roesten zal er zich een laagje ijzeroxide vormen rondom het object. Hiervoor verdwijnt er een deel van het object dat nooit meer terug zal keren. Het aanwezige roest zal juist uitbreiden. Omdat roest meer ruimte inneemt dat het oorspronkelijke materiaal kan er druk ontstaan op de omringende materialen. Denk aan betonrot of roestige bouten in een hardhouten tuinkast die het hout kunnen aantasten.

Waarom je roest wilt voorkomen

De kwaliteit van de metalen objecten zal achteruit gaan omdat roest het oorspronkelijke materiaal steeds dunner zal maken. Dit heeft niet alleen invloed op tuingereedschap en bijvoorbeeld schroeven, maar ook op alle producten waar deze materialen in voorkomen. Een fundering van beton, muurtjes van stenen of hout in een tuinkast of schommel, ze hebben allemaal te lijden onder roest.

roest voorkomen

Hoe kun je roest voorkomen?

In principe is er lucht en water nodig om het roestproces in werking te stellen, toch kun je roest niet zomaar voorkomen door lucht of water weg te nemen. In staal zitten namelijk al imperfecties die het roestproces in werking zullen stellen. Dit komt omdat er bij de staalproductie ook schroot verwerkt wordt met daarin verschillende elementen zoals koper, nikkel, aluminium en andere materialen. De verschillende eigenschappen van metaalsoorten leiden tot een verschil in spanning. Door een geleider zoals regenwater ontstaan er kleine elektrische stromingen. En daardoor gaan metalen na verloop van tijd roesten.

Is een roestvlek overschilderen de oplossing?

Een roestvlek overschilderen lost het onderliggende probleem niet op. Het roestproces blijft in gang omdat er voldoende water en zuurstof aanwezig is onder de lak. Op den duur zal de roestvlek dusdanig in volume zijn toegenomen dat de lak zal barsten. Door het nieuwe water kan roest versneld vormen. Alleen wanneer je de roestvlek volledig verwijdert met schuurpapier of stralen, en vervolgens direct schildert, kan lakken een oplossing zijn.

roest voorkomen

Biedt een houten tuinkast bescherming tegen roest?

Zoals we al eerder hebben aangeven ontstaat roest door imperfecties in het staal. Door het gereedschap droog op te bergen in een goede hardhouten tuinkast kun je zure regen tegenhouden en het roestproces flink vertragen. Let ook goed op kleine roestvlekken en schuur deze direct weg met enkele centimeters extra rondom de vlek. De combinatie van droog opbergen en goed onderhouden kan de levensduur van tuingereedschap aanzienlijk verlengen.

Werken met metaal

Naast gereedschap van metaal worden er uiteraard ook metalen onderdelen gebruikt in andere producten. Denk aan een betonnen fundering, of bouten om een houten tuinkast te assembleren. Het zou zonde zijn om een luxe hardhouten tuinkast te voorzien van bouten, spijkers en schroeven die snel gaan roesten. Dan wordt het mooie hout namelijk ook aangetast. Informeer bij de specialist in hardhout naar de beste methode om de tuinkast en het tuingereedschap in optimale conditie te houden.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 02 Oct 2019

Roest kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je gereedschappen of machines veel gebruikt. Schuren of zandstralen kan inderdaad een goede manier zijn om roest te verwijderen. Met name wanneer je materialen duur zijn of niet gemakkelijk vervangen kunnen worden.

Reactie plaatsen