6 tips voor tuinieren met een beperking

In Nederland zijn er volgens de overheid 2 miljoen mensen met een beperking. Veel mensen hebben een lichte beperking waar met enkele aanpassingen of voorzieningen goed mee te leven valt. Er zijn ook mensen die leven in een wereld die duidelijk niet voor ze is ontworpen. Je eigen huis is voor een groot deel aan te passen, jouw tuin ook. Daarom hebben we op deze pagina 6 tips voor tuinieren met een beperking opgesomd. Zo kun je onbeperkt genieten van je eigen tuin.

1. Denk groot, begin klein

Er is een verschil tussen een klein balkon en een enorme tuin met een groter oppervlak dan de woning. Een kleine ruimte biedt vaak meer mogelijkheden dan je vermoedt en een grote ruimte is aan te pakken zolang je het opdeelt in kleinere segmenten. Bedenk eerst even wat je echt wilt bereiken. Toegankelijkheid is heel belangrijk. Je moet overal goed bij kunnen. Onderhoudsvriendelijk heeft een andere betekenis als je een beperking hebt. Onkruid wieden of hoge takken knippen kan een uitdaging zijn. Kies planten die passen bij jouw mogelijkheden.

6 tips voor tuinieren met een beperking

2. Bepaal je budget

Als je een beperking hebt dan betekent dit niet automatisch dat je beperkt bent in je werkzaamheden of inkomen. Het is wel zo dat personen die niet volledig kunnen participeren in het arbeidsproces niet altijd over een riant inkomen beschikken. Naast de bekende tuincentra zijn er ook budget winkels met leuke spulletjes voor een vriendelijk prijsje. Er worden ook allerlei tweedehands materialen aangeboden, soms zelfs gratis. Goedkoop kan echter duurkoop zijn. Het zou zonde zijn om een goedkope tuinkast te kopen die na enkele jaren alweer verrot is. Een hardhouten tuinkast is absoluut een flinke investering, maar daar kun je wel veel langer van genieten met lagere onderhoudskosten.

3. Werk samen

Je hoeft er niet alleen voor te staan. Er zijn verschillende manieren om tuinieren samen uit te voeren. Zo kun je familieleden of vrienden bij jouw tuinproject betrekken. Dit helpt relaties te versterken en je kunt ook laten zien dat jij ondanks je beperking een waardevolle bijdrage kan leveren. Kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes vinden het vaak heel leuk om te helpen in de tuin. Richt jouw tuin in zodat er voor iedereen leuke activiteiten zijn om te ondernemen. Je kunt ook met vrienden werken die eveneens een beperking hebben. Je vult elkaar aan waar dit mogelijk is, samen bereik je meer. Dit kan bij iemand in de achtertuin of op een gemeenschappelijk stukje grond. Als je materialen met elkaar deelt dan kun je die in een gezamenlijke tuinkast opbergen. Maak wel goede afspraken over het gebruik en onderhoud, zo voorkom je conflicten!

4. Leg een pad aan

6 tips voor tuinieren met een beperking

Denk niet alleen aan de beplanting en kleurrijke bloemen in de tuin, let ook goed op de mobiliteit. Als de tuin wat groter is, maak dan een centraal pad waar je met een rollator of rolstoel overheen kunt lopen of rijden. Aan weerszijden kun je dan planten kweken. Denk aan een winkel met gangen en stellingen of een spookhuis op de kermis met karretjes die heel efficiënt bochten maken zodat de ruimte optimaal gebruikt wordt. Zo creëer je een Keukenhof in je eigen tuin.

5. Kies voor een tuinkast

Een schuur is vaak niet goed bereikbaar als je wilt tuinieren met een beperking. Jouw materialen laten slingeren is ook geen optie en binnenshuis stallen wordt een smeerboel. Een tuinkist kan uitkomst bieden, als je echter vanwege een lichamelijke beperking niet goed kunt bukken dan is een lage kist lastig in gebruik. Een hardhouten tuinkast kun je permanent en centraal in de tuin plaatsen met optimale bereikbaarheid. Je hoeft niet te bukken. In plaats van een standaard tuinkast zou je een maatwerk tuinkast kunnen bestellen bij Hartholt Woodworks. Dit zal niet de goedkoopste optie zijn, het is wel een oplossing waar je jarenlang plezier van zult hebben. Je kunt een WMO aanvraag indienen bij de gemeente voor ondersteuning, al is het niet gegarandeerd dat je aanvraag toegekend wordt.

6 tips voor tuinieren met een beperking

6. Tuinieren is een hobby

De belangrijkste tip die we willen geven is dat tuinieren een hobby moet zijn. Als het voelt als een verplichting dan past de tuin blijkbaar niet bij de eigenaar. Uiteraard zul je soms bladeren moeten opruimen en takjes moeten afknippen, ook als je er even geen zin in hebt. Maar verlies niet uit het oog waarom je een tuin hebt. Het is een plek om tot rust te komen, de dagelijkse beslommeringen even achter je te laten en de obstakels die je tegenkomt in je leven achter te laten. Bij Hartholt Woodworks maken we hardhouten tuinkasten en bloembakken om optimaal van je tuin én je leven te genieten.

Heb je nog vragen of heb je een bijzondere uitdaging voor ons? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.


Reactie plaatsen