9 tips voor planten water geven in de zomer

De ene hittegolf is nog niet voorbij of de volgende komt er alweer aan, hoe kun je een groene tuin houden zonder overal cactussen te plaatsen? Hier zijn negen tips voor planten water geven in de zomer.

Tips voor planten water geven in de zomer

1. Veel water geven en niet te vaak


Is het beter om vaak een beetje te sproeien of minder vaak maar dan heel veel? Bij planten in vaste aarde is het beter om minder vaak te bewateren maar wel een grote hoeveelheid. Dan moeten de wortels dieper groeien om voldoende water te krijgen wat de planten sterker zal maken. Zo ‘train’ je de wortels.

2. Zorg voor afwatering bij potplanten


Een uitzondering op de vorige tip zijn potplanten. Als het water onder in de pot blijft kunnen de wortels gaan rotten. Zorg dat overtollig water weg kan vloeien. Je kunt wat schaaltjes in de tuinkast paraat houden wanneer de potten op een terras staan, zo vang je het water netjes op.

3. Planten water geven in de zomer, water op de bladeren … of niet?


Over het algemeen is het beter om de bodem nat te maken, niet de bladeren. Dan verdampt het water snel, en in de zon kunnen de bladeren verbranden door het ‘vergrootglas effect’. Er zijn uitzonderingen zoals varens, die houden juist wel van water op de bladeren. Maar geef dan alleen water in de schaduw.

4. Sprinklers werken beter dan een tuinslang


planten water geven in de zomer

Met een tuinslang moet je zelf flink wat tijd investeren, daarnaast zal het water doorgaans niet optimaal verspreid worden over de tuin. Sprinklers spuiten het water mooi verdeeld over de tuin, je kunt ze op strategische plekken plaatsen. Kraan aan en wachten tot de bodem goed nat is, je hoeft er zelf niets aan te doen!

5. Houd alle materialen binnen handbereik


Als je minder moeite hoeft te doen om de planten water te geven, zul je ook sneller aan de slag gaan. Zet alle materialen klaar in de tuinkast zodat je op ieder moment het juiste gereedschap paraat hebt. Denk aan een gieter en de tuinslang.

6. Maak gebruik van een PVC buis


Een handig hulpmiddel dat zeker niet mag ontbreken in jouw hardhouten tuinkast is een PVC buis. Je kunt deze naast de plant schuin in de aarde steken. Zo kun je heel gericht planten water geven. Zorg er uiteraard wel voor dat je de wortels niet beschadigt.

7. Bodembedekking isoleert de aarde


Er zijn behoorlijk wat bodembedekkers zoals kokosvezels, houtsnippers en notendoppen, die helpen verdamping van water te voorkomen. Ze laten wel het water naar de onderliggende aarde doorsijpelen. Bodembedekkers dienen dus als bodembescherming.

8. Houd rekening met de individuele planten


Kijk niet naar de tuin als geheel maar houd rekening met de kenmerken van iedere individuele plant. Er zijn planten die veel water nodig hebben, sommige juist niet (zeer belangrijk bij het planten water geven in de zomer). Bloemen die in een specifiek seizoen bloeien, bladeren die uitdrogen om de plant te beschermen of winterharde planten. Door op de oorsprong van de plant te letten (koud en nat klimaat of warm en droog klimaat) kun je de planten beter verzorgen.

9. Installeer een kraantje in de tuin


planten water geven in de zomer

Als laatste tip is het handig om een kraan in de tuin te installeren wanneer je deze nog niet hebt. Bijvoorbeeld naast de houten tuinkast, dan heb je alle materialen én een watervoorziening bij elkaar. Een slang steeds vanuit de woning slepen is niet echt praktisch en je maakt er vaak een natte kliederboel van. Houd alles wat je voor de tuin nodig hebt ook in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!
Vincent
Door

Vincent

op 17 Sep 2019

Ik heb ook gemerkt dat een sprinklerinstallatie meer effect heeft dan het sproeien met een tuinslang. Het water wordt beter verdeeld en het bespaard je bovendien veel tijd. Mijn gazon ligt er overigens altijd mooi bij!

Reactie plaatsen