Regenwater of kraanwater voor planten?

Water bestaat uit twee waterstof moleculen en één zuurstof molecuul. Toch zitten er wel degelijk ook nog andere stoffen in water zoals calcium en magnesium. Daarom is niet al het water van dezelfde kwaliteit, en is niet iedere vorm van water geschikt voor dezelfde toepassingen. Tuiniers vragen zich regelmatig af of je beter regenwater of kraanwater moet gieten in de bloembak. Op deze pagina leggen we uit welke bron het beste is en waarom.

Geschenk uit de hemel

regenwater of kraanwater

Niet iedereen wordt enthousiast wanneer het hard gaat regenen. Veel mensen zijn er wel blij mee wanneer de aarde in de bloembakken flink is uitgedroogd. Of kun je toch beter vers kraanwater geven in plaats van water uit de wolken? In tegenstelling tot wat je wellicht zult vermoeden is neerslagwater vanuit de wolken beter voor de planten dan leidingwater uit de kraan. Dat water komt namelijk uit de grond, waardoor er meer mineralen en kalk in zit. Bij regenwater zullen er veel minder opgeloste stoffen aanwezig zijn. Daardoor kunnen meststoffen beter oplossen wat leidt tot een betere opname van water in de plantenwortels.

Niet alleen voor buiten

De planten in de tuin, zowel in bloembakken als in de volle aarde, krijgen doorgaans al voldoende regenwater. Het loont ook zeker de moeite om een vat met regenwater te bewaren, of op z’n minst bij een flinke bui even een emmer buiten te zetten. Want ook binnenplanten hebben baat bij dit zachte water. Als je geen zin hebt om regenwater op te vangen en binnen uit te gieten, kun je ook de binnen planten met pot en al in de tuin zetten wanneer het regent. Let er bij fragiele planten wel op dat het temperatuurverschil niet al te groot is.

Hardhouten regenton in de tuin

regenwater of kraanwater

Je hebt al een hardhouten tuinkast geplaatst, de planten staan in hardhouten bloembakken, nu wordt het tijd voor een bijpassende hardhouten regenton. Dat staat toch mooier dan een kunststof regenton die puur functioneel is. Hardhout is zeer goed bestand tegen water, gaat lang mee en is daarmee een ideaal materiaal voor een robuuste en duurzame regenton waar je lang plezier aan zult beleven. Je kunt ze met een mooi versierde pomp kopen met een meer subtiel aftap mechanisme. Vaak gaat neerslagwater regelrecht het riool in omdat we binnen in huis kraanwater gebruiken. Toch presteren planten juist optimaal met water uit de lucht in plaats van uit de bodem. Toch maar een decoratieve hardhouten regenton onder de afvoer van de dakgoot plaatsen dan?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
kut
Door

kut

op 21 Sep 2020

jullie website is kut

pik
Door

pik

op 21 Sep 2020

hoi hoe gaat het

Reactie plaatsen