Tips voor duurzaam tuinieren

De tuin is een stukje natuur. Het is een mini-ecosysteem waar je als eigenaar goed voor zorgt. Maar groen is niet direct duurzaam of milieuvriendelijk. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij duurzaam tuinieren. Denk aan levensduur van materialen, afvalverwerking en nog meer zaken waar je wellicht niet direct bij stil staat. Hier zijn 8 tips voor duurzaam tuinieren, variërend van natuurlijke bodemverbeteraars tot een hardhouten tuinkast.

1. Koop een hardhouten tuinkast

Tips voor duurzaam tuinieren

Er zijn meerdere redenen om voor een hardhouten tuinkast te kiezen vanuit het oogpunt van duurzaam tuinieren. In de eerste plaats omdat gecertificeerd hardhout een zeer duurzaam product is. De levensduur is lang en later wordt restmateriaal hergebruikt of afgebroken. Een tuinkast is ook ideaal om gereedschap en verbruiksmaterialen in op te bergen. Dit voorkomt ook weer slijtage en verlengt de houdbaarheid van producten. Dat het ook mooi staat in de tuin is mooi meegenomen. Daarom is een hardhouten tuinkast het ‘geheime wapen’ bij duurzaam tuinieren.

2. Minder schoffelen, meer mulchen

Regelmatig lekker de oppervlakte omwoelen, dat is goed voor de bodem toch? Niet helemaal. In de aarde bevinden zich allerlei wortelstelsels die je met schoffelen kapot trekt. Naast onkruid neem je ook planten mee die je juist de ruimte wilt geven. Het lijkt vanzelfsprekend om de aarde om te woelen, maar daarmee verstoor je juist de natuurlijke balans. Bij duurzaam tuinieren wordt steeds vaker gekozen voor mulchen. In plaats van de bodem aan te pakken leg je er een laag organisch materiaal op dat zorgt voor voeding en ook activiteit van insecten wat de natuurlijke balans herstelt.

3. Composteren

In plaats van alle organische materialen in de groenbak te gooien kun je beter composteren. Dit kan in een grote tuin of op een klein balkon. Let wel goed op welke materialen composteerbaar zijn en zorg voor een goede verhouding tussen droge en vochtige materialen. Ventilatie is ook van belang, composteren op tegels is bijvoorbeeld niet goed. Er zijn grote en kleine compostbakken verkrijgbaar waarmee je schoon en zonder nare geurtjes kunt composteren. Met het resultaat kun je weer mulchen.

Tips voor duurzaam tuinieren

4. Plant vaste planten die seizoensgebonden bloeien

Bij duurzaam tuinieren kies je uiteraard voor planten die langer dan een seizoen blijven staan. Ze zullen echter niet het jaar rond in bloei staan en dat hoeft ook niet. Richt de tuin in met winterharde planten die in verschillende seizoenen bloeien. Voor jouw als eigenaar betekent dit het jaar rond een mooie, bloeiende tuin en voor het leven in de tuin betekent dit altijd bedrijvigheid. Kleine beestjes zijn je hulpjes in duurzame tuin, houd ze actief met vaste seizoensplanten.

5. Kies voor producten van duurzame herkomst

Je legt de focus op je eigen tuin, dat is normaal. Maar waar komen je materialen vandaan, hoe zijn ze gemaakt en welke impact hebben ze op de natuur? Als er ergens in de wereld bossen illegaal worden gekapt voor goedkope planken in de bouwmarkt dan is jouw tuin schadelijk voor het gehele ecosysteem. Ook bodemverbeteraars en budget bloemetjes kunnen een grote impact hebben op de natuur. Duurzaam tuinieren stopt niet bij de schutting van jouw eigen tuin, wees kritisch op de producten die je koopt.

6. Vermijd giftige stoffen

Alles is chemisch, ook water en de lucht die we ademen. Er zijn wel gifstoffen die kunstmatig zijn samengesteld die jouw tuin meer kwaad doen dan goed. Let daarom op met producten die bijvoorbeeld bladluis verwijderen. Deze gifstoffen zijn niet ‘slim’ genoeg om alleen deze beestjes aan te pakken. Kies liever voor natuurlijke manieren zoals planten met citroengeur om ongedierte te weren of knoflook om slakken uit de tuin te houden. Let wel op met overmatig gebruik van azijn als reinigingsmiddel omdat je hiermee de pH-waarde van de bodem beïnvloed.

Tips voor duurzaam tuinieren

7. Berg je materialen netjes op

Schimmel op compost, aarde die uitgedroogd is of droge stoffen die juist nat zijn. Dan heb je nog gereedschap dat verweerd raakt omdat het te lang in de tuin blijft liggen. Berg je materialen na gebruik direct op, dit is niet alleen duurzaam, maar zal je ook veel geld besparen. Een hardhouten tuinkast is dan ideaal. Die staat centraal in de tuin, wat eenvoudiger is dan een grote schuur of je materialen in huis opbergen. Netjes werken is een belangrijk onderdeel van duurzaam tuinieren.

8. Te netjes is ook niet goed

Met jouw materialen is het goed om er netjes mee om te gaan, de tuin zelf mag best ‘rommelig’ zijn. Zo hoef je bladeren in de herfst echt niet direct op te ruimen, die zijn juist weer goed voor het leven in de tuin. Je kunt het tuinpad leegruimen en het hoeft geen rommel te zijn, maar probeer niet ieder blaadje direct op te ruimen. Een georganiseerde chaos is veel beter voor de tuin. Ga maar eens in een bos lopen. Daar groeit alles zo goed omdat er geen mensen zijn die ieder takje willen snoeien.

Heb je naar aanleiding van dit artikel interesse gekregen in een hardhouten tuinkast, neem dan gerust contact met ons op. Of kijk even op Hartholtwoodworks.nl voor meer informatie. 


Reactie plaatsen