Water in de tuin

Zonder water geen tuin. Water is van groot belang voor al het leven op aarde, het is daarom goed dat de aarde voor een groot deel uit water bestaat. In de tuin is bewatering van belang, daarnaast kun je ook denken aan een vijver of een fontein. Toch zijn er ook risico’s zoals wateroverlast of houtrot van een tuinkast door vocht. Wat kun je met water in de tuin en waar moet je voor oppassen? Dat en meer lees je op deze pagina.

Verticale vijver

Water in de tuin

Bij Harholt Woodworks kun je ‘verticaal tuinieren’ met een hardhouten bloembak. Die zijn in de hoogte gebouwd zodat je kunt tuinieren zonder te bukken. Het is ook mogelijk om een muur of beter gezegd een stenen omheining te plaatsen waar water doorheen stroomt. Zo creëer je een soort vijver of kanaal in je tuin. Je kunt hier vissen in laten zwemmen of waterplanten in kweken. Als je wilt, kun je dit bouwwerk door de gehele tuin laten lopen.

Zwembad, vijver of zwemvijver

Je kunt een zwembad in de tuin plaatsen waar je heerlijk in kunt zwemmen. Je kunt ook een vijver graven die vooral decoratief is. Dan is er nog de zwemvijver, een combinatie van een vijver waar je ook lekker in kunt spartelen. Zwemvijvers worden doorgaans gefilterd met een helofytenfilter die in een hoek wordt geplaatst. Dit bestaat uit moerasachtige planten die op natuurlijke wijze het water schoon houden. Met een extra circulatiepomp zorg je voor helder water zonder algen.

Water in de tuin

Een waterschaal voor gevleugelde gasten

Je biedt bezoek een drankje aan, waarom zou je vogels niet dezelfde gastvrijheid schenken? Plaats een waterschaal of een vogelbad voor gezelligheid in de tuin. Hier kunnen vogels wat water drinken of in de zomer een frisse duik nemen. Het is een decoratief element in de tuin waar niet alleen vogels plezier aan zullen beleven! Zorg ervoor dat de voet stevig verankerd of verzwaard is. Anders kan het geheel omvallen bij een stevige rukwind. In combinatie met een fonteintje maak je het nog gezelliger. Heb je geen stroomvoorziening? Er zijn watersproeiers die voorzien zijn van zonnecellen, die pompen water rond zonder kabels.

Hardhouten tuinkast en water

Je kunt een boom vellen en ontdoen van wortels, dit betekent echter niet dat hout stopt met leven. Dit proces noemen we ‘werken’, hout reageert op de omstandigheden. Het type hout en de omgeving bepaalt op welke wijze hout werkt. Een veelvoorkomend probleem bij houten tuinkasten en andere houten objecten die permanent in de tuin staan is houtrot. Dit ontstaat meestal aan de onderzijde van het object. De oorzaak is vaak een verkeerde plaatsing. Een hardhouten tuinkast moet namelijk op een solide fundering van bijvoorbeeld beton worden geplaatst. Dat is niet alleen om verzakking te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat nat gras of andere planten in aanraking komen met hout. Hoewel met name hardhout goed bestand is tegen water, kan een vochtige situatie tot voortijdige slijtage leiden. Vochtig hout zal in een goed geventileerde omgeving weer opdrogen, in nat gras of tussen een haag kan het vocht niet weg. Daarnaast kan ongedierte zich nestelen op het hout met alle gevolgen van dien. Plaats houten objecten zoals een hardhouten tuinkast, schuur of bloembak daarom altijd op een vlakke, droge ondergrond.

Hardhout in het water


Net zoals roest wordt veroorzaakt door een combinatie van water en zuurstof geldt dit ook voor aantasting van hout. Als je bijvoorbeeld hardhouten bielzen in het water onderdompelt dan zal er nauwelijks degradatie optreden omdat er minder zuurstof in het water aanwezig is. Zorg daarom goed voor hout dat precies boven of onder het wateroppervlak ligt, daar is de kans op aantasting maximaal.

Plaats een regenton

Al het goede komt van boven, dat geldt ook voor regenwater. Plaats een regenton in de tuin, vang regenwater op en je hebt gratis water om je tuin te onderhouden. Bevestig hier een kraantje of een pomp op en je kunt eenvoudig met een gieter of tuinslang de tuin bewateren. Als je een schuur of tuinkast hebt staan dan kun je het neerslagwater via een dakgoot naar de regenton leiden. Zo heb je altijd beschikking over water zonder hiervoor een waterleiding aan te leggen.

Mist in de tuin

Om planten te bevochtigen zijn er sprinkler systemen die heel langzaam water in de aarde laten lopen. Er is een systeem met een nog fijnere kop die mist verspreidt. Dit systeem ken je wellicht van de supermarkt op de groente- en fruitafdeling. In de horeca worden dergelijke nevel systemen steeds vaker ingezet om gasten te verkoelen, je komt ze vaak tegen in warme landen. Er zijn systemen voor privégebruik te koop voor op je eigen terras. De hoeveelheid water per uur is beperkt, het is dus geen verkwisting van zuiver water. Het voelt wel heerlijk fris aan op dagen dat het erg heet is buiten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?  Neem dan gerust contact met ons op.


Reactie plaatsen