Wateroverlast in de tuin: 8 tips om dit te voorkomen

Het kan vriezen, het kan dooien. De zon kan schijnen of het kan regenen. In Nederland is alles mogelijk, hoe richt je een tuin in die berekend is op al deze mogelijkheden? Op deze pagina vind je een 8 tips om wateroverlast in de tuin te voorkomen.

1. Minder tegels, meer groen

Het is heel verleidelijk om een tuin vol te leggen met tegels. Nooit meer gras maaien, minder ongedierte in de tuin etc. Of het er mooi uitziet, is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn zeker niet alleen voordelen bij tegels in de tuin. Zo kan water niet meer goed wegstromen, wat kan leiden tot een tuin die blank staat. Of de riolering die overstroomt als de hele buurt kiest voor tegels. Meer grond betekent minder wateroverlast in de tuin en dit hoeft echt niet veel werk met zich mee te brengen.

2. Tuinkast

Wateroverlast in de tuin: 8 tips om dit te voorkomen

Het Zwitserse zakmes in de tuin is de tuinkast. Hier zet je een gieter voor als het droog is en je bewaart hier je tuingereedschap. Zo blijven al je materialen beschermd tegen regen. Ook plantjes die niet goed tegen hoosbuien bestand zijn kun je even parkeren in een degelijke, hardhouten tuinkast als je ze in potjes hebt staan. Ook een tuinslang of een slang voor afwatering kun je opbergen in de tuinkast.

3. Afvoerpijp en dakgoot

Zorg dat de afvoer van water goed is. De dakgoten moet je zeker eenmaal per jaar controleren op bladeren, vogelnesten en andere vervuiling. Als jouw huis in een omgeving met veel bomen staat, dan moet je vaker controleren. Plaats een filter zodat viezigheid niet in de buis terecht komt en verstopping veroorzaakt. Waar het water naartoe vloeit, is ook van belang. Je kunt een afvoerput graven waardoor het water weg kan stromen.

4. Regenton

Het is natuurlijk vreemd dat regenwater overlast veroorzaakt terwijl je liters water uit de kraan laat stromen om je tuin mooi te houden. Vang dat overtollige regenwater op in een regenton en gebruik het op een ander moment. Stil water kan op den duur vervuild raken, dus onderhoud die regenton voor schoon water. Normaal gesproken kan het water zeker een paar maanden ‘fris’ blijven. Zo vang je in het voorjaar regenwater op die je kunt gebruiken als een droge periode aanbreekt.

5. Vijver in de tuin

Wateroverlast in de tuin: 8 tips om dit te voorkomen

In plaats van je tuin droog proberen te houden kun je ook ‘omdenken’ en een vijver in de tuin aanleggen. Dan is extra water juist welkom. Denk goed na over de bodem en bepaal of en hoe het water weg kan vloeien. Als je een bodem hebt die geen water doorlaat dan kan de vijver overstromen bij hevige regenbuien. Ook moet je ervoor zorgen dat de vijver schoon blijft. Je kunt vissen in de vijver laten zwemmen. Net als de rest van de tuin moet je hier een ecosysteem creëren dat in balans is.

6. Hoogteverschillen

Als de tuin geheel vlak is dan kan het water niet wegstromen. Ook met een tegelpad moet je ervoor zorgen dat het pad een beetje schuin afloopt zodat het water weg kan stromen. Ook met hoogteverschillen in de tuin zorg je voor een optimale afwatering. Je kunt water als het ware ‘sturen’ naar de beste plek om in de bodem te trekken.

7. Meer gras, kunstgras telt ook

Een flinke grasmat is ideaal om wateroverlast tegen te gaan. Als je geen zin hebt om steeds het gras te maaien dan kun je ook kunstgras leggen. Dit gras heeft nauwelijks onderhoud nodig. Onder het gras wordt een worteldoek gelegd en geel zand. Dit zorgt ervoor dat er geen onkruid groeit en regenwater kan toch op natuurlijke wijze wegvloeien. Kunstgras blijft het hele jaar groen en in de zomer hoef je niet dagelijks water te geven. Daarmee is het ook een duurzame oplossing.

8. Water als decoratie

Wateroverlast in de tuin: 8 tips om dit te voorkomen

Eigenlijk mag je niet spreken van wateroverlast. Water is belangrijk voor mens en milieu. Je kunt het ook een decoratieve waarde geven door bijvoorbeeld een fontein of waterval te plaatsen in de tuin. Ook een vogelbad staat mooi en vogels zullen dit zeker waarderen. In combinatie met hoogteverschillen kun je water op verschillende manieren door de tuin laten vloeien. Graaf een kanaaltje dat uitmondt in een vijver met vissen en geniet van een fontein dat water rond pompt. Is er geen stroomaansluiting in de tuin? Er zijn ook waterpompen die werken op zonne-energie.

Een goed begin is het halve werk. Met een hardhouten tuinkast op maat van Hartholt Woodworks geniet je meer van de tuin, onder alle weersomstandigheden! Kijk op de website voor de tuinkast configurator of neem contact op voor informatie op maat.


Reactie plaatsen