Zijn kunstplanten duurzaam?

Een mooie tuin, 365 dagen per jaar, is een hele opgave. Als je geen groene vingers hebt, maar wel graag een groene tuin aanlegt, dan kun je kiezen voor kunstplanten. Maar is deze oplossing eigenlijk wel duurzaam? Zijn plastic bloemen slecht voor het milieu of scoren ze juist beter dan echte planten? Of kunstplanten duurzaam zijn, is een vraag die niet zwart-wit te beantwoorden valt, op deze pagina kun je er meer over lezen. Ook vertellen we waarom een hardhouten tuinkast zeker een duurzame keuze is.

Zijn kunstplanten duurzaam?

Zijn kunstplanten duurzaam?

Waarschijnlijk heb je meerdere afvalbakken in of rond de woning staan. Voor het restafval, voor papier, plastic en bijvoorbeeld plantaardig afval. Hoewel plastic als 'verontreinigend’ wordt beschouwd terwijl planten juist als duurzaam worden gezien, kun je deze grens niet zo scherp trekken. In de eerste plaats kan kunststof voor een groot deel opnieuw worden gebruikt, daarnaast mag je ook wel wat kanttekeningen plaatsen bij ‘natuurlijk’ tuinieren.

Wat zijn de voordelen van kunstplanten op het gebied van duurzaamheid? Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Waterbesparing: Kunstplanten hebben geen water nodig, in tegenstelling tot levende planten. Dit kan helpen om water te besparen, vooral in een droog seizoen of in gebieden met beperkte watervoorziening. In de Verenigde Staten zijn er gebieden waar te vaak het gras sproeien zelfs illegaal is. Zover gaan we niet in Nederland, maar iedere dag de tuin onder water zetten in de zomer is zeker niet duurzaam te noemen.
  2. Langere levensduur: Kunstplanten gaan vaak langer mee dan levende planten. Ze worden niet beïnvloed door seizoensveranderingen, er zijn geen specifieke groei- en verzorgingsbehoeften en kunstplanten zijn niet vatbaar voor plagen en ziekten. Hierdoor hoeven ze niet snel te worden vervangen, wat verspilling van natuurlijke grondstoffen reduceert.
  3. Geen chemicaliën: Kunstplanten hebben geen pesticiden, herbiciden of andere chemische stoffen nodig om ze te beschermen. Dit kan positief zijn voor het milieu en de gezondheid, om nog maar niet te spreken van de bodem in je eigen tuin. Naast zelf tuinieren is tuinbouw ook lang niet altijd ecologisch verantwoord, de productie en het transport van al die kleurrijke bloemetjes is niet bepaald duurzaam.

Zijn kunstplanten duurzaam?

Aan de andere kant zijn er enkele aspecten waarmee je rekening moet houden met betrekking tot de duurzaamheid van kunstplanten:

  1. Materialen: Kunstplanten worden meestal gemaakt van kunststoffen, zoals PE (polyethyleen) of PVC (polyvinylchloride). De productie van deze materialen vereist aardolie en kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn sommige kunststoffen lastig of niet te recyclen. Er zijn overigens wel kunstplanten die gemaakt worden van hergebruikt plastic of uit hernieuwbare zonnebloemolie.
  2. Afvalbeheer: Wanneer kunstplanten aan het einde van hun levensduur komen, zullen ze uiteindelijk bij het afval belanden. Omdat ze vaak gemaakt zijn van verschillende materialen door elkaar en niet biologisch afbreekbaar zijn, kunnen ze een uitdaging vormen voor het afvalbeheer en bijdragen aan de hoeveelheid afval op de stort.
  3. Verbinding met de natuur: Hoewel kunstplanten er soms heel realistisch uitzien, missen ze vaak toch de natuurlijke schoonheid en levendigheid van echte planten. Levende planten bieden daarnaast ook voordelen zoals verbeterde luchtkwaliteit en een gebalanceerd ecosysteem. Zo hebben bijen niets aan kunstbloemen.

Als we de voordelen en nadelen van kunstplanten opsommen dan wordt het lastig om een duidelijke conclusie te trekken. Kunstplanten kunnen op bepaalde gebieden duurzaam zijn, denk aan waterbesparing, minder pesticiden en een langere levensduur. Er zijn echter ook negatieve aspecten, met name gerelateerd aan het afvalbeheer en die ‘echte’ natuurlijke uitstraling.

Een duurzame duo tuin aanleggen

Gelukkig hoef je niet voor het één of het ander te kiezen, je kunt ook een gulden middenweg proberen te vinden. Zo kun je ervoor kiezen om tegen de schutting of muur kunstplanten te plaatsen met op de voorgrond echte planten. Dan oogt de tuin veel voller en ziet er verzorgd uit. Dat de kunstplanten niet helemaal realistisch zijn, maakt dan niet uit. Je behoudt de natuurlijke geuren en het leven in een tuin die verder heel onderhoudsvriendelijk is.

Is een tuinkast duurzaam?

Zijn kunstplanten duurzaam?

Een hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks is een duurzaam stukje tuininrichting. In de eerste plaats omdat hardhout van gecontroleerde herkomst bijdraagt aan duurzame bosbouw en natuurbeheer. Verder biedt hardhout een zeer lange levensduur met volop mogelijkheden om afvalhout later duurzaam af te voeren of te hergebruiken.

In een tuinkast kun je fragiele planten een tijdelijk onderkomen geven, je kunt er al je materialen kwijt om snel even de tuin bij te werken. Materialen slijten minder snel in een nette tuinkast en een kast neemt relatief weinig ruimte in. Hout heeft hier zeker de voorkeur boven een kunststof tuinkast. Ditmaal heeft kunststof juist een kortere levensduur en bij afvalverwerking kan het ook problemen opleveren. Kies liever voor een duurzame hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer weten over de aanschaf van een hardhouten tuinkast? Klik dan hier om contact met ons op te nemen.


Reactie plaatsen