Hoe hoog mag een tuinkast zijn?

Een hardhouten tuinkast is ideaal om tuingereedschap in op te bergen, kussens van het tuinmeubilair of kolen voor een spontane BBQ. Een schuur, tuinkist of tuinkast biedt extra opbergruimte in iedere tuin. Toch mag je als huiseigenaar of huurder niet zomaar bouwen in de tuin, hier zijn regels aan verbonden. Wat de officiële regels en ongeschreven regels zijn kun je op deze pagina lezen, ook geven we informatie over de constructie van een maatwerk houten tuinkast. Hoe hoog mag een tuinkast zijn?

Hoe hoog mag een tuinkast zijn?

Een standaard tuinkast van Hartholt Woodworks is 210 cm hoog. Maar niet iedereen wil een standaard oplossing. Voordat je een tuinhuis of tuinkast in de tuin plaatst is het goed om te weten wat toegestaan is. De regels zijn momenteel minder strikt dan voorheen het geval was, controleer wel vooraf bij de gemeente wat de huidige bepalingen zijn voordat je gaat bouwen. Er zijn landelijke regels, maar gemeenten kunnen zelf aanvullende voorwaarden stellen.

Hoe hoog mag een tuinkast zijn?

Hier zijn de voornaamste regels wat betreft de oppervlakte:
  • Een perceel kleiner dan 100 vierkante meter mag voor maximaal 50% bebouwd worden met een tuinhuis zonder vergunning.
  • Een perceel groter dan 100 vierkante meter, maar kleiner dan 300 vierkante meter mag voor maximaal 20% bebouwd worden van het deel dat groter is dan 100 vierkante meter + 50 vierkante meter.
  • Een perceel groter dan 300 vierkante meter mag voor maximaal 10% bebouwd worden voor het deel dat groter is dan 300 vierkante meter + 90 vierkante meter.

Als je een perceel bezit dat bijvoorbeeld 200 vierkante meter groot is dan mag er 50 + 20 = 70 vierkante meter bebouwd worden. Het mag duidelijk zijn dat een tuinkast vrijwel altijd mogelijk is.

Dit is de regel wat betreft de hoogte:
  • De maximale hoogte van een tuinhuis of tuinkast die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping.
  • Als het gebouw verder dan 4 meter weg staat van het hoofdgebouw dan is de minimaal toegestane hoogte 3 meter. De maximale hoogte is 5 meter.

Verder dan 4 meter van de perceelsgrens wordt deze formule toegepast:
  • (De afstand tot aan de perceelgrens in meter x 0,47) + 3 meter

Dat zijn veel cijfers, toch zijn de regels niet zeer strikt. Dit biedt met name huiseigenaren behoorlijk wat vrijheid om een tuinhuis of tuinkast te plaatsen. Als het object tegen de schutting wordt geplaatst adviseren we een maximale hoogte van 210 cm aan te houden. Dit is ruim onder de toegestane grens, in praktijk is dit voor een hardhouten tuinkast doorgaans voldoende.

De ongeschreven regels

We moeten ons houden aan de wetten en regels, daarnaast zul je waarschijnlijk ook buren hebben. In een vrijstaande villa zul je daar minder rekening mee hoeven te houden, in een rijtjeswoning of twee-onder-één-kap huis zul je wel moeten letten op het woongenot van je buren. Bij een standaard maat hardhouten tuinkast zul je geen problemen ervaren, die zijn maximaal 210 cm hoog en 375 cm breed. Als het maatwerk betreft dan kun je dit beter eerst afstemmen met de buren. Beter een goede buur dan een verre vriend, ze zullen vreemd opkijken als er plotseling een hoge constructie het zonlicht wegneemt of het zicht belemmert.

Hoe hoog mag een tuinkast zijn?

Gelukkig komt overlast met een tuinkast vrijwel niet voor, wij hebben er nooit meldingen van gekregen. Er zijn wel verhalen bekend over mantelzorgwoningen of andere gebouwen voor tijdelijke of semi-permanente bewoning. Met name als het een gebouw op basis van zorgindicatie betreft dan is het mogelijk om zonder vergunning een flinke ‘woning’ bij te bouwen. Dit zijn dan niet-permanente gebouwen met woonfunctie die mogen blijven staan tot de behoefte niet langer aanwezig is. Dat kan een lastig verhaal zijn. Als iemand ernstig ziek is en tijdelijk mantelzorg nodig heeft, dan kan er voor enkele maanden een gebouw in de tuin komen te staan. Maar als het een persoon betreft met een chronische aandoening dan kan de behoefte jaren duren. En er is geen maximum tijdsduur bepaald in de wetgeving.

Samen kom je er wel uit

Bij het bouwen of plaatsen van constructies die hoger zijn dan de schutting of in ieder geval de eerste woonlaag is het aan te raden om dit eerst te bespreken met de buren. Zelfs wanneer je wettelijk gezien in je recht staat kan een hoge schuur, tuinkast of mantelzorgwoning het zicht en licht belemmeren bij de buren. Dit kan de verhoudingen tussen buren verstoren terwijl dat met een contactmoment vooraf opgelost kan worden. Je kunt de buren verzoeken om een toestemming op schrift af te geven, een mondeling akkoord is ook voldoende als het gebouw aan de wettelijke bepalingen voldoet. Het hoeft dus niet maar het kan zeker geen kwaad.

Maatwerk hardhouten tuinkast

Op de website van Hartholt Woodworks kun je via de online configurator jouw perfecte, hardhouten tuinkast samenstellen. Kies een houtsoort, sloten, dakbedekking en de afmetingen. In deze configurator is een standaard hoogte van 200 cm / 210 cm opgenomen. Het betreft een schuin aflopend dak zodat regenwater netjes van het dak vloeit bij neerslag. Dit is een hoogte die eigenlijk in alle situaties toegestaan is. Vrijstaand, tegen de schutting, bij de woning of achter in de tuin. Als je behoefte hebt aan maatwerk is dit mogelijk, neem dan gewoon even contact op met Hartholt Woodworks en geef je wensen aan. Daarbij ben je als opdrachtgever altijd zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet- en regelgeving. Met name bij zelf plaatsen is het bij de constructie van de tuinkast niet altijd bekend wat de wettelijke restricties zijn. Als je hier vragen over hebt stel ze dan gerust en doe navraag bij de gemeente of verhuurder als het een huurwoning betreft.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen