Hoe kun je houtvochtigheid meten?

Om meubels, tuinkasten of schuren te bouwen heb je hout nodig, en dat hout moet in principe droog zijn. Na het kappen wordt hout normaal gesproken één tot enkele jaren gedroogd. Daarna is het gereed om te gebruiken. Maar hoe weet je of het hout droog genoeg is, kun je houtvochtigheid meten? En kun je ook bouwen met vochtig hout? De antwoorden op deze vragen vind je op deze pagina.

Houtvochtigheid meten

houtvochtigheid meten

Om het vochtgehalte van hout te meten kun je een houtvochtmeter gebruiken. Voor consumenten zijn er in de bouwmarkt al meters te vinden voor enkele tientjes die goed werken. Dit zijn houtvochtmeters waarbij het hout eerst gekloofd moet worden. Dat is bij een tuinkast maken niet altijd een optie wanneer je over een stapel planken op maat beschikt. Voor brandhout zijn deze meters wel geschikt. Het is van belang om de vochtigheidsmeter overdwars in het hout te steken, dan voorkom je een meting in dezelfde houtader. Het resultaat is het gemiddelde van drie metingen in hetzelfde stuk hout. Voor brandhout zou het percentage rond de vijftien procent moeten liggen.

Bouwen met vochtig hout

Een professionele houtbewerker zal gebruik maken van gedroogd hout. Wanneer er met vochtig hout gewerkt wordt kunnen er na droging kieren ontstaan omdat het hout iets kleiner wordt van omvang. Deze krimp vindt overigens vooral plaats in de breedte van de planken, de lengte verandert niet zoveel. In gebieden waar gebouwd wordt met verse houten planken zullen constructies vaak met de timber framing methode gebouwd worden. Dit is een werkwijze die veel voorkomt in Duitsland. Door de specifieke manier van bouwen kan er met vers hout gewerkt worden, zonder problemen met krimp of werking van het hout achteraf.

houtvochtigheid meten

Vochtig hout beitsen of lakken

Het is aan te raden om hardhout of zachthout niet te schilderen wanneer dit hout vochtig is. Toch is er wel verschil tussen beitsen of lakken. Beits dringt niet alleen dieper door in het hout, het laat ook vocht door naar buiten. Lakken dekt het hout af, daardoor is er bij vochtig hout meer kans op houtrot. Overigens is het lang niet altijd nodig om hardhout te schilderen, tenminste niet om het bouwwerk te beschermen. Voor decoratieve doeleinden is het uiteraard wel mogelijk, zorg er dan voor dat het object zo droog mogelijk is.

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met het bouwen van een houten constructie, is het verstandig om te controleren hoeveel vocht de planken bevat. Wanneer je bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast laat bouwen kun je vragen welke kwaliteit hout er gebruikt wordt, en onder welke condities de planken gedroogd zijn. Dit kan van invloed zijn op de werking achteraf en de mogelijk behandelmethoden.

Als je meer vragen hebt over hout of houtvochtigheid meten, kun je contact opnemen met de specialist.
Reactie plaatsen