Hout beschermen tegen zonlicht

Bij de bescherming van hout wordt gaat het al snel over vocht, houtrot, insecten en dat soort zaken. Toch mag de invloed van zonlicht en warmte zeker niet ontbreken bij de verzorging van hout in de tuin. Een houten schutting of een hardhouten tuinkast is toch een flinke investering die je langdurig mooi wilt houden. Waarom hout beschermen tegen zonlicht van belang is en hoe je dit het beste kunt aanpakken leggen we uit op deze pagina.

Hout beschermen tegen zonlicht

De zon is een ster, een grote vuurbal die de aarde voorziet van warmte en licht. Zonder de zon zou er geen leven mogelijk zijn op aarde. We bevinden ons op precies de juiste afstand waarbij het warm genoeg is voor leven op aarde, maar niet té dichtbij waardoor het veel te heet zou worden. Toch brengt zonlicht niet alleen goeds met zich mee.

Licht kun je niet zien, weerkaatsing van licht wel. Een blauw oppervlak lijkt alleen maar blauw omdat er een deel van het lichtspectrum reflecteert. Witte oppervlakken reflecteren het volledige spectrum terwijl zwarte oppervlakken juist al het invallende licht absorberen. Daarom warmt een zwarte auto sneller op dan een witte.

Het zichtbare deel van zonlicht is niet zo gevaarlijk als het onzichtbare spectrum dat we Ultraviolet licht noemen of afgekort Uv-straling. Dit deel van het licht is gevaarlijk voor onze huis, onze ogen, het meubilair in de huiskamer en je hardhouten tuinkast in de tuin. Hout zal na verloop van tijd verkleuren en vaal worden, dit komt voor een deel door de invloed van zonlicht.

hout beschermen tegen zonlicht

Is grijs hout van mindere kwaliteit?

Net zoals mensen met grijze haren nog niet uitgeteld zijn hoeft grijs hardhout zeker niet zwak te zijn. Sterker nog; er zijn veel mensen die deze grijze sluier over hardhout juist heel mooi vinden. Vocht is het grootste gevaar voor de stabiliteit van hout, zonlicht heeft de meeste invloed op het aanzicht. Omdat beide processen vaak tegelijk plaatsvinden wordt vergrijsd hout vaak geassocieerd met slijtage, dit is zeer zeker niet het geval.

Hout in de tuin verzorgen

Een groene tuin ziet er prachtig uit, maar vergeet bruine materialen zeker niet. De grasmat moet op tijd gemaaid worden en je reinigt de tegels om groene aanslag te voorkomen. Hout in de tuin is duurzaam met een mooie, natuurlijke uitstraling. Denk aan een hardhouten tuinkast of vlonder. Met name bij houten objecten waar je overheen kunt lopen is de nodige aandacht van belang. Zo kan een vlonder met groene aanslag of natte bladeren in de herfst verraderlijk glad zijn. Veeg losse bladeren weg om houtrot te voorkomen. Dit geldt overigens ook voor de ruimte onder een vlonder. Naast een worteldoek leggen zul je ook hier ruimte open moeten houden zodat de ventilatie optimaal blijft. Daarmee kun je jaren langer doen met dergelijke houten objecten in de tuin.

Hoge bomen vangen veel wind, een hardhouten tuinkast ook. Dit is een voordeel, een tuinkast heeft minder last van optrekkend vocht en ongedierte dan bij een tuinkist het geval is. Daarnaast biedt een solide ondergrond van beton die iets hoger ligt dan het maaiveld bescherming tegen aantasting van beneden. De wind zorgt ervoor dat regen snel verdampt of wegvloeit. Door periodiek de houten planken van je tuinkast te behandelen met een beschermende beits blijft de kwaliteit van het materiaal voor langere tijd behouden.

Hoe verzorg je een hardhouten tuinkast?

Er zijn verschillende producten om hardhout in de tuin te verzorgen. Als eerste is er houtolie, dit is een verzorgende olie die diep doordringt tot in de houtnerven en de natuurlijke balans helpt te herstellen. De kleur zal weer opleven en de tint zal wat dieper en donkerder worden. Dit is echter van tijdelijke aard, je zult met enige regelmaat houtolie moeten aanbrengen voor een permanent resultaat, denk aan één- of tweemaal per jaar.

Het is ook mogelijk om het hout te schilderen. In tegenstelling tot houtolie die in het hout trekt ligt verf op de ondergrond. Er zijn zowel transparante producten als verf met kleur. Met een dergelijke behandeling zal een tuinkast optimaal beschermd zijn, je verliest wel die authentieke uitstraling van hout. Alvorens verf of beits aan te brengen zul je wel eerst de conditie van het hout moeten controleren. Zo kan rotting zich onder de verflaag voortzetten. Ook kan er geen lucht meer bij het houtoppervlak komen, alleen aan de delen van het object die niet behandeld zijn.

hout beschermen tegen zonlicht

Als je twijfelt over de conditie van jouw hardhouten tuinkast of graag meer wilt weten over de beste behandeling, neem dan gerust even contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder!
Reactie plaatsen