Is hard hout echt beter?

Er zijn veel soorten bomen, maar er zijn eigenlijk maar twee soorten hout; zacht hout en hard hout. Producten die van harde houtsoorten zijn gemaakt worden doorgaans beschouwd als ‘beter’, maar wat houdt dit in? En is hard hout écht beter dan zacht hout? Bij Hartholt Woodworks wordt naast eiken ook met vuren en Douglas hout gewerkt. Wat zijn de verschillen en wat maakt het uit voor een houten tuinkast of bloembak voor in de tuin? Op deze pagina bekijken we of hard hout echt beter is dan zacht hout.

Wat is hard hout en zacht hout?

Heel eenvoudig gesteld vallen loofbomen in de categorie hard hout en naaldbomen behoren tot de zachte houtsoorten. Eiken en beuken zijn voorbeelden van loofbomen, dit betekent dat er bladeren groeien aan de takken. Vuren en Douglas zijn beide naaldbomen, die je ook kent van de kerstbomen. Overigens zijn de ‘dennenbomen’ waar we over zingen met kerst eigenlijk sparren, maar voor het gemak beschouwen we naaldbomen als één categorie.

Een houten tuinkast wordt uiteraard niet gemaakt van bladeren, maar van houten planken. Wat maakt het dan uit of de herkomst een loofboom of naaldboom is? Over het algemeen groeien loofbomen langzamer. Dit zorgt voor een hogere dichtheid van het hout wat ze harder maakt. Naaldbomen groeien sneller en hebben vaak een lagere dichtheid. De planken zijn daardoor meer poreus.

Is hard hout beter?

Is hard hout echt beter?

In theorie is een plank van eikenhout sterker dan een plank van vurenhout. Maar binnen de categorie harde houtsoorten is eikenhout eigenlijk nog vrij zacht. Deze houtsoort biedt een uitstekende combinatie van hoogwaardig hout dat toch goed te bewerken valt. Daarom zie je dat kwalitatief hoogstaande producten zoals een hardhouten tuinkast voor buiten vaak van harde houtsoorten worden gemaakt.

Afhankelijk van waar de bomen groeien zal de dichtheid verschillen. Ook het type loofboom heeft veel invloed op de hardheid en structuur van het hout. Zo heb je bijvoorbeeld voor meubilair en tuininrichting planken nodig met weinig oneffenheden zoals noesten en kwasten. Alleen een type hout biedt daarmee dus niet voldoende informatie.

Voor gebruik buiten is hard hout vooral beter als je naar de levensduur kijkt. De planken zijn beter bestand tegen hitte en kou, droogte en vocht. Bij vuren zal slijtage vaak sneller intreden en vervorming ligt op de loer. Met beitsen of impregneren kun je de levensduur overigens aanzienlijk verlengen.

Is Douglas hard hout?

Douglas is uitgegroeid tot een zeer populaire houtsoort. Het wordt zelfs beschouwd als een geschikt alternatief voor meer gevestigde houtsoorten als eiken. Het is echter een naaldboom, het hout is afkomstig van de Douglasspar. Maar de groei en de eigenschappen van deze boom zorgen voor een uitstekende kwaliteit planken die zich kunnen meten met hout van loofbomen. Daarom wordt het vaak ingedeeld bij de harde houtsoorten, terwijl dit volgens de traditionele definitie niet juist is.

Wat betreft kenmerken ligt Douglas hout dichter bij eiken dan bij vuren. De prijs trouwens ook. Het is een hoogwaardig type hout met een wat andere kleur en tekening dan verder vergelijkbare houtsoorten. En dat is uiteraard ook van belang bij de keuze van een product, het moet er immers ook mooi uitzien.

Is hard hout echt beter?

Hoewel Hartholt Woodworks van huis uit gespecialiseerd is in tuinkasten voor buiten die gemaakt zijn van harde houtsoorten, is het ook mogelijk om voor producten van naaldboom hout te kiezen. Dit is zeker niet alleen om de kosten te drukken, ook bij zacht hout kiezen we voor de beste planken die bestand zijn tegen alle weerselementen en ze worden met dezelfde zorg gebouwd. Zo is Padoek een zeer goed type hardhout, maar niet iedere plank is gelijk van kwaliteit. Met name voor gebruik buiten is de kwaliteit van iedere plank van groot belang voor de duurzaamheid van het product.

Is hard hout echt beter?

Uiteindelijk moeten we de conclusie trekken dat harde houtsoorten zich beter lenen voor gebruik buiten. Je kunt echter niet op basis van de boom bepalen of de kwaliteit daadwerkelijk superieur is. Een geïmpregneerde vurenhouten plank zonder oneffenheden kan een hogere kwaliteit tuinkast opleveren dan een kast of bloembak gemaakt van lage kwaliteit eikenhout. Je kunt vaak al aan de prijs zien in welke kwaliteitsklasse een product valt. Als je een derde meer betaalt voor een tuinkast die dubbel zo lang meegaat, dan ben je aan het einde van de rit goedkoper uit. Daarnaast zal het aanzicht mooier zijn en het gebruik prettiger zijn.

Op de website van Hartholt Woodworks kun je via de online configurator zelf een keuze maken voor het type hout en andere specificaties. Bekijk de diverse opties of neem voor maatwerk projecten contact met ons op. Wij kijken niet alleen naar het beste hout maar het beste product voor iedere individuele klant.

Voor vragen over onze andere producten kun je ook natuurlijk ook contact met ons opnemen.


Reactie plaatsen