Materialen voor buiten in de tuin

Sommige materialen zijn uitstekend te gebruiken binnenshuis, dat betekent niet automatisch dat ze ook geschikt zijn voor gebruik buiten. Zo kun je best een grenen kastje binnen zetten, maar in de tuin zal deze na enkele jaren versleten zijn. Hardhout kan daarentegen weer en wind trotseren. Materialen voor buiten in de tuin. Welke voordelen biedt iedere optie?

Materialen voor buiten in de tuin

We bespreken de voor- en nadelen van de volgende 5 materialen:

Beton


Je kunt een terras of een pad van beton laten maken. Omdat beton een vloeibaar materiaal is kun je het in vrijwel iedere vorm gieten. Beton heeft van nature niet echt een bijzondere uitstraling, door het oppervlak te polieren kun je er toch een mooie structuur op laten maken. Ook is het mogelijk voegen te maken waarmee het lijkt op een tegelvloer. Bij een huurwoning is beton overigens niet aan te bevelen, het is mogelijk dat je het geheel moet verwijderen wanneer je vertrekt. En een massief stuk beton heb je niet zomaar afgevoerd.

Tegels


Nog steeds zijn tegels in de tuin populair, al zijn de materialen, kleuren en patronen in de loop der jaren wel veranderd. Tegels zijn er in allerlei soorten en maten, van klinkers tot aan marmeren tegels. Je zult na verloop van tijd wel onkruid moeten verwijderen die door de naden naar boven komt. Je kunt niet alle tegels reinigen met een hogedrukspuit, let goed op voordat je het oppervlak beschadigt. Het is ook niet aan te raden de hele tuin vol te leggen met tegels, bij neerslag kan het water geen kant op. Dit heeft niet alleen effect op je eigen tuin maar op de afwatering in de hele buurt.

Houten vlonder


materialen voor buiten - de vlonder

Een vlonder van natuurlijk hardhout ziet er prachtig uit, het is ook zeer duurzaam mits de vlonder op de juiste wijze geplaatst wordt. Hoewel het hout op zich niet snel zal slijten, is er wel wat onderhoud nodig aan dit natuurproduct. Veeg bladeren in de herfst weg om vochtophoping te voorkomen, en laat er geen mos op groeien omdat de vlonder daardoor glad kan worden. Hout voelt vaak prettiger aan dan beton en tegels om met blote voeten op te lopen, de warmteregulering is ook uitstekend.

Bamboe


Dit is een interessant alternatief voor hout dat in Azië dé standaard is voor in de tuin. Bamboe groeit snel en is daarmee een ecologisch verantwoord product. Vaak wordt bamboe versnipperd en verlijmd tot een product dat qua hardheid kan concurreren met echt hardhout. Maar daar staat ook een soortgelijke prijsstelling tegenover. Bamboe zal na verloop van tijd verkleuren door UV straling en neerslag, dat hoeft de kwaliteit van dit materiaal overigens niet negatief te beïnvloeden.

materialen voor buiten - bamboe

Gras


De goedkoopste manier om de tuin te bedekken is een grasveldje. Je kunt zelf gras zaaien, je moet dan wel geduld hebben en een beetje groene vingers. Gras op rol is snel gelegd, zorg er uiteraard wel voor dat je eerst een laag met schone en voedzame aarde neerlegt. Anders wordt het grasveld snel een groene mat met onkruid. Voor de vochtregulering is gras ideaal. Het is geen onderhoudsvrije optie; je moet het gras maaien, af en toe bemesten en in een droge zomer kost een grasmat flink wat water.

Materialen mixen en matchen

Een combinatie van meerdere materialen kan uiteraard ook. Denk aan een hardhouten vlonder of terras met overkapping, een pad gegoten uit gepolierde beton met een organische vorm en muurtjes gemaakt van natuursteen met enkele mooie bloemperken en grasveldjes. Laat je inspireren door mooie tuinen die je op internet kunt vinden en vraag aan de specialist wat er mogelijk is in jouw tuin.
Reactie plaatsen