Palmolie of hard hout?

Palmolie of hard hout?

Om houten meubels en andere producten te maken wordt loofhout of naaldhout gebruikt. Over het algemeen valt loofhout onder ‘hard hout’ terwijl naaldhout meestal als ‘zacht hout’ bestempeld wordt. Toch zijn er bijvoorbeeld ook naaldbomen die hoogwaardig hout leveren. Voor de productie van een hardhouten tuinkast of een hardhouten bloembak worden planken gebruikt die afkomstig zijn van loofbomen zoals deze in het tropisch regenwoud verbouwd worden. Er zijn steeds meer mensen die bewust geen producten met palmolie gebruiken vanwege de houtkap in het tropisch regenwoud. Hoe kan bomen kappen een bijdrage leveren aan een duurzaam ecosysteem?

Het probleem met palmolie

palmolie

Eerst moesten we allemaal van de ‘vaste vetten’ naar de olie, nu blijkt palmolie weer helemaal foute boel te zijn. Het probleem met palmolie is niet zozeer de impact op de gezondheid van een persoon, maar op de gezondheid van het ecosysteem in de landen waar deze palmbomen staan. Het klimaat waar loofbomen zo prachtig groeien is namelijk precies het klimaat waar palmbomen zo goed gedijen. Er wordt (soms letterlijk) gevochten om een stukje land in deze gebieden. Om dit land geschikt te maken voor palmbomen worden er massaal bomen gekapt zonder rekening te houden met de mensen en dieren die hier wonen en leven. Dat is in het kort het probleem met palmolie. Hoe kunnen producten van hardhout hier verbetering in brengen?

Hout kappen houdt bossen in stand

Het klinkt natuurlijk vreemd dat een boom kappen voor hout goed zou zijn om bossen in stand te houden, toch is het zo. Als palmolie meer geld oplevert dan een plank hout, dan is de keuze voor een bedrijf snel gemaakt. Kappen en palmbomen planten. De snelheid waarmee het tropisch regenwoud verdwijnt is angstaanjagend, wat dus niet komt omdat we zo graag op eikenhouten bankjes in de tuin zitten. Beschermde bosbouw zoals bossen met een FSC-keurmerk kunnen de oplossing bieden. Door de lokale bedrijven te laten zien dat er meer geld te verdienen is in loofbomen hoeven ze niet massaal te kappen. Kwaliteit boven kwantiteit en meer inkomsten voor de lokale bevolking. Met andere woorden; als hard hout meer winst oplevert voor lokale bedrijven is dat ook winst voor het ecosysteem.

De houtindustrie hoeft niet te kappen

palmolie plantage

Je kunt zeggen “kappen met kappen”, toch is daarmee het probleem niet opgelost. Hout is een natuurproduct dat veel voordelen biedt ten opzichte van materialen uit fossiele brandstoffen en andere grondstoffen. In plaats van massale kap wordt er in gecontroleerde bossen strategisch gekapt. Zo blijft de flora en fauna intact en worden diersoorten niet langer met uitsterven bedreigd. Door bossen ruimte en tijd te geven groeien er vanzelf weer nieuwe bomen, vergeet ook niet dat bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast of bloembak veel langer meegaat. En later is het volledig composteerbaar zodat de cyclus gewoon weer verder gaat.

Palmolie of hard hout?

Er is dus een directe relatie tussen palmolie en hard hout. Door loofbomen van gecontroleerde teelt interessanter te maken dan snelle winst uit palmbomen kan de kaalslag in deze bossen gestopt worden.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen