Schuifdeuren of scharnierdeuren?

Er zijn verschillende soorten deuren om een kamer of kast af te sluiten. De meeste exemplaren laten zich indelen in één van deze twee categorieën; schuifdeuren of scharnierdeuren. Zowel binnen, als scheiding tussen huiskamer en keuken, of buiten voor een hardhouten tuinkast zal er een keuze gemaakt moeten worden. Wat zijn de unieke kenmerken van een schuifdeur of scharnierdeur en welk type is het beste voor een tuinkast?

Wat is een schuifdeur?


Een schuifdeur opent door de deur over een rails of geul te schuiven. De volledige deur beweegt zijwaarts zonder rotatie. Dit soort deuren worden vaak gebruikt voor gesloten overkappingen in de tuin en in loft appartementen of voor schuren op een boerderij. De geleidende rails of geul kan zowel aan de boven- als onderzijde geplaatst worden. De deur kan hangen of rusten op de onderzijde van de geleiding.

Wat is een scharnierdeur?

Een scharnierdeur hangt op één of meerdere scharnieren en draait over een vaste as naar binnen, naar buiten of in beide richtingen. De deur wordt in een deurkozijn gehangen. Dit type deur kan voorzien worden van een klink of ander soort deurbeslag. Vergrendeling is mogelijk, met een veerconstructie kunnen scharnierdeuren automatisch weer sluiten. Deze deuren worden binnenshuis vaak toegepast om ruimten van elkaar af te sluiten, dit is ook het standaard type voor buitendeuren in een woonhuis.

Welke deur neemt de meeste ruimte in?

Het voornaamste voordeel van een schuifdeur is de ruimtebesparing. De deur draait niet over een as, maar schuift parallel aan de wand of muur waar deze aan bevestigd wordt. Er hoeft dus geen ruimte gereserveerd te worden. Bij een tuinschuur of tuinkast kan de deur naar binnen of buiten draaien. Als de deur naar binnen scharniert dan is er minder opslagruimte. Met name in kleine tuinen en voor hardhouten tuinkasten kan dit een probleem zijn. Dit betekent overigens niet dat een schuifdeur altijd minder ruimte inneemt, er moet uiteraard wel ruimte aan de zijkant zijn. Als een schuifdeur in het midden van de wand wordt geplaatst dan zal dit geen problemen opleveren, met name binnen in huis kan dit wel lastig zijn bij plaatsing.

Sluit een scharnierdeur beter af?

Schuifdeuren of scharnierdeuren?

Als een deur goed in het deurkozijn past dan sluit een scharnierdeur heel goed af. Dit kan voordeel bieden bij woningisolatie. Bij houten objecten buiten zoals een hardhouten tuinkast kan het juist voordelig zijn als er wat lucht voor ventilatie door het object kan stromen. Een schuifdeur kan overigens ook goed afsluiten, dit is afhankelijk van de gebruikte materialen en plaatsing. Denk aan een glazen schuifpui van een overkapping die met zachte borstels wordt geïsoleerd terwijl de glazen panelen elkaar niet raken. Naast luchtdicht zijn deuren altijd te vergrendelen. Met een slot op de handgreep, een hangslot of ander type vergrendeling. Dit kan van belang zijn als de opslagruimte op een eenvoudig te bereiken locatie staat.

Blijft een schuifdeur goed hangen?

Er zijn schuifdeuren waarbij het beslag boven wordt bevestigd. Als de deur van een zwaar materiaal zoals eikenhout is gemaakt dan moet zowel het schuifdeurbeslag als de wand of steunbalk dit gewicht kunnen dragen. Met een deur op de vloer met geleiders is dit van minder belang. Schuifdeuren zullen doorgaans minder snel uit hun gelid raken in vergelijking met scharnierdeuren bij tuinhuizen en tuinkasten. Met name als er zachte houtsoorten worden gebruikt kunnen deuren met scharnieren uit hun gelid raken. De ondergrond is hierbij ook van belang. Als het geheel begint te verzakken en niet langer waterpas staat dan kunnen scharnierdeuren gaan klemmen.

Keuzemogelijkheden schuifdeuren en scharnierdeuren

Wat betreft de keuzes die je hebt bij aanschaf van een (vervangende) deur bieden schuifdeuren absoluut meer mogelijkheden. Deze deuren zijn namelijk niet beperkt tot de afmetingen van de deuropening. Ze kunnen dus groter zijn, dikker of dunner, van kunststof of van hardhout. Er kan een knop, handvat of komgreep op gemonteerd worden, wat je persoonlijke voorkeur heeft. Het voornaamste is de bevestiging van het schuifdeurbeslag. Een zware deur aan een dunne gipswand zal geen optie zijn.

Deuren van hout kun je schuren, schilderen of graveren, precies wat je mooi vindt. Daarbij zijn er zowel praktische als decoratieve afwegingen om te maken. Zo kun je een ruitje plaatsen voor meer doorkijk, let in dat geval wel op de kwaliteit van het glas. Kies bij voorkeur voor veiligheidsglas dat bij eventuele breuk geen gevaarlijke scherven oplevert.

Wat is het beste? Schuifdeuren of scharnierdeuren?

zes tips om van je tuin een vakantieoord te maken

De keuze voor de beste deur is afhankelijk van de toepassing. Bij hardhouten tuinkasten bieden schuifdeuren in de meeste gevallen meer voordelen dan scharnierdeuren. Als je hier meer over wilt hebben neem dan even contact op met Bob van Hartholt Woodworks voor meer informatie.


Reactie plaatsen