Tuinkast fundering plaatsen

Je kunt een luxe hardhouten tuinkast op het gras plaatsen, maar na verloop van tijd kun je de deuren niet meer goed openen. Door het gewicht is de kast verzakt en brengt alles uit het gelid. Of door vochtig gras en ongedierte slijt de onderzijde veel sneller dan de rest van de tuinkast. Met een solide tuinkast fundering voorkom je dit soort taferelen, en zul je veel langer van dit mooie product genieten. Op deze pagina leggen we uit hoe je een goede basis legt.

Tuinkast fundering van beton

Je kiest voor een hardhouten tuinkast voor die mooie, natuurlijke uitstraling. Maar onder dit object zul je toch de bodem moeten verstevigen, en daar is beton zeer geschikt voor. Je kunt bij kleinere tuinkasten werken met betonwanden, voor grotere gebouwen kun je beter betonpoeren plaatsen. Zo kun je het draagvermogen van de bodem vergroten.

tuinkast fundering

Hoe leg je een tuinkast fundering in de tuin?

Je moet eerst de zwarte aarde afgraven. Daarna leg je de betonbanden of betonpoeren. Als je graag ook een stroomvoorziening plaatst in de tuinkast kun je die mooi op dit moment aanleggen. Het afgegraven deel vul je aan met geel zand, waarbij je bij iedere laag het zand moet aanstampen met een trilplaat. Anders kan de fundering alsnog gaan verzakken. Als je zelf niet goed thuis bent met deze handelingen en producten, dan kun je hiervoor beter een specialist inschakelen. Als je in plaats van beton liever een tegelvloer laag legt moet je extra opletten dat er geen verzakking kan optreden.

Waterafvoer

tuinkast fundering regenton

Denk ook na over regenwater, zonder overhellend dak of afvoer kan de buitenzijde van de kast langdurig nat blijven, wat op den duur schade kan toebrengen aan het houtwerk. Hardhout is hier minder gevoelig voor, toch moet je ook dit soort hout niet te veel blootstellen aan neerslagwater. Door het water op te vangen in een regenton kun je dit weer gebruiken in de tuin om de planten water te geven.

Let op met planten rondom de houten tuinkast

Een beetje groen rondom het houtwerk staat misschien heel mooi, maar als daardoor de onderzijde vochtig blijft kan dit hout gaan rotten. Dit geldt met name voor zachte houtsoorten. Houd liever wat afstand van de bebouwing en behandel het hout regelmatig met een vochtwerende beits of lak.

Je geniet meer van jouw hardhouten tuinkast wanneer je letterlijk bij de basis begint. Informeer bij de specialist naar de beste aanpak in jouw tuin.
Reactie plaatsen