Verschillen tussen hardhout en zachthout

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat er verschillen bestaan tussen een hardhouten tuinkast en een zachthouten tuinkast. Het eerste verschil is de prijs, tuinkasten van hardhout zijn immers een stuk duurder. Wat zijn precies de verschillen tussen hardhout en zachthout, en waarom is dat van belang bij de keuze van een tuinkast op maat?

Verschil hardhout en zachthout

Wat is hardhout?


hardhout en zachthoutHardhout is afkomstig van bomen en planten die voortkomen uit bedekte zaden. Deze zaden worden bedekt of omhuld door een vrucht. Hardhout is afkomstig van loofbomen zoals beuken, eiken en esdoorns. Dit zijn bedektzadige bomen die tijdens de herfst hun blad verliezen. Deze bomen groeien doorgaans langzaam, daarmee is de dichtheid erg hoog. De kwaliteit is vaak erg hoog, en daarom uitermate geschikt voor buitengebruik zoals maatwerk hardhouten tuinkasten, massief meubilair en voor bruggen.

Wat is zachthout?


Zachthout is afkomstig van planten en bomen die voortkomen uit naakte zaden. Deze zaden vallen direct vanuit de planten en bomen op de grond zonder enige bescherming van een vrucht. Dit zijn naaldbomen zoals dennen en sparren. De naalden zullen in de herfst niet uitvallen. De bomen groeien meestal vrij snel waardoor ze een minder hoge dichtheid hebben dan hardhout. De prijs ligt lager, maar de duurzaamheid is ook minder.

Waarom een hardhouten tuinkast op maat kopen?

Hardhout is moeilijker te bewerken dan zachthout, en de prijs ligt hoger. Waarom dan toch liever een tuinkast van hardhout op maat laten maken? De duurzaamheid speelt een belangrijke rol, hardhout is uitstekend bestand tegen zon, regen, hitte en kou. Je kunt dit hout ook uitstekend behandelen om het voor lange tijd in perfecte conditie te houden. De levensduur van zachthout ligt lager, zeker voor buitengebruik. Bij meubels in huis zul je dat niet altijd merken, zachthouten tuinmeubilair is vaak geen lang leven beschoren.

Zowel hardhout als zachthout zijn mooie producten die voor vele toepassingen geschikt zijn. Laat je bij maatwerk producten vooraf goed voorlichten door ons, zo weet je op voorhand wat je krijgt. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen