Welke verlichting is het beste voor een tuinkast of schuur?

Wanneer je een houten tuinkast of schuur in de tuin hebt staat, wil je daar het hele jaar rond gebruik van maken. Als de dagen korter worden, zal het steeds lastiger zijn om even rond te neuzen in de hardhouten tuinkast, of een band te plakken van een fiets in de schuur. Met buitenverlichting kun je de complete tuin verlichten, of alleen de plekken waar je licht nodig hebt. Maar welke verlichting is het beste om te installeren in een tuinkast of in een schuur?

LED verlichting

Gloeilampen, TL buizen en halogeen spotjes kunnen allemaal afgevoerd worden, stap over op LED verlichting. Het is jammer als je nog flink wat branduren op de oude verlichting over hebt, maar LED verlichting is zuiniger, veiliger en toekomstbestendig. Deze lampen verbruiken veel minder stroom, ze worden niet heet en je kunt vaak met een kleinere lamp meer lichtopbrengst behalen. Kies eventueel voor een lamp met dimmer die geschikt is voor alle situaties.

LED verlichting

IP rating

IP staat voor Internet Protocol, dat zie je vaak op computers en draadloze apparatuur staan. Maar IP staat ook voor een keuring op waterdicht en stofdicht. Met name die eerste waardering is belangrijk in de tuin. Een IP rating van IP65 betekent dat de lamp goed bestand is tegen vaste voorwerpen zoals bekabeling en stof (6) en tegen waterstralen vanuit alle richtingen onder lage druk (5). Voor buitenverlichting is dit de beste waarde, IP44 zou voldoende zijn voor spatwater binnen, maar niet voor gebruik in de stromende regen.

Stroomvoorziening

Hier zijn drie mogelijkheden met ieder hun eigen mogelijkheden en beperkingen:
  • Lichtnet: Altijd optimaal stroom, maar je moet wel kabels leggen. Let op met kortsluiting, vocht en mogelijk gevaarlijke situaties. Stopcontacten moeten veilig zijn, je moet alles op de juiste wijze aarden en zorg ervoor dat je niet per ongeluk met een spade door een kabel onder de grond steekt. Voor elektrisch gereedschap kan 220/230V een vereiste zijn.
  • Accu: Je kunt met één of enkele oplaadbare accu’s werken als generator, of verlichting kopen met ingebouwde oplaadbare accu’s voor een draadloze oplossing. Voor beide opties zijn er voordelen en nadelen. Je zult regelmatig de accu op moeten laden, uiteraard speelt hier de voornoemde IP rating een belangrijke rol.
  • Zonne-energie: Je kunt lampen kopen met enkele kleine zonnecellen, of je kunt zonnepanelen op het dak van je tuinkast of schuur installeren. Gratis stroom, tenminste als je de aanschafprijs van de zonnepanelen even niet meetelt. Afhankelijk van de oppervlakte, de kwaliteit van de zonnecellen en de lichtinval kun je behoorlijk wat apparaten in de tuin van stroom voorzien.

solar verlichting

Er zijn volop mogelijkheden om het hele jaar rond licht in de duisternis te creëren voor in jouw houten tuinkast of schuur. Bedenk of je alles draadloos wilt maken voor maximale flexibiliteit, of op netstroom voor de hoogste opbrengst. Maak eerst een plan en bespreek het eventueel met een elektriciën.
Reactie plaatsen