tuininrichting

Wat is duurzame tuininrichting?

Het woord ‘duurzaam’ wordt vaak gebruikt, in reclames en in de politiek bijvoorbeeld. Maar wat betekent het nou eigenlijk om duurzaam te handelen, denken en leven? In plaats van de wereld als geheel aan te pakken kunnen we beter beginnen op kleine schaal, je eigen tuin bijvoorbeeld. Daarom is het onderwerp voor deze blog duurzame tuininrichting. Hoe kun jij de tuin verduurzamen met een tuinkast of bloembak?

Wat is duurzaam?

Als je naar de definitie van duurzaam kijkt dan ontdek je dat er niet één, niet twee maar drie manieren zijn om het woord te omschrijven:

  • Gaat lang(er) mee
  • Meer milieuvriendelijk dan alternatieven
  • Besparing (van grondstoffen)

Dan is er ook nog een economische definitie waarbij het vooral gaat om het in stand houden van bijvoorbeeld winst van een bedrijf. Welke definitie je ook neemt, het heeft altijd een positieve betekenis. Voor het individu, voor bedrijven of voor de wereld als geheel. Duurzaam is goed en daarmee natuurlijk ook interessant als marketing term. Onze hardhouten tuinkasten en bloembakken zijn duurzaam! Dat klinkt heel mooi maar waarom precies?

Duurzame tuininrichting

hardhouten bloembak

Bij Hartholt Woodworks maken we hardhouten tuinkasten en bloembakken op maat. Deze producten vallen onder de noemer ‘duurzaam’ maar we weten heel goed dat veel mensen deze term associëren met ‘duur’. Je kunt in de supermarkt een bos wortelen kopen voor anderhalve euro of voor twee euro maar dan ‘biologisch’ en ‘duurzaam’. Het blijft een bos wortelen, waar betaal je dan voor? Eigenlijk is een product echt duurzaam als het voordeel biedt voor iedereen. Dus niet alleen de klant, maar ook de andere betrokken partijen. Laten we een hardhouten tuinkast of bloembak als voorbeeld nemen.

Voordelen voor de klant:

  • Hoogwaardige kwaliteit materialen.
  • Ziet er mooier uit dan goedkopere opties.
  • Gaat langer mee dan producten van andere houtsoorten.
  • Op maat gemaakt en sluit perfect aan op het gebruik.

Voordelen voor andere partijen:

  • De meubelmaker haalt meer voldoening uit een maatwerk product.
  • Het gebruikte hout is afkomstig uit beheerde bosbouw.
  • Het doet planten en dieren geen schade aan.
  • Er is een netto positieve impact op het milieu.

duurzame tuininrichting

Wist je dat er nu meer bossen zijn dan voor de Industriële Revolutie? Er wordt vaak gedacht dat de wereld leeg gekapt is, maar dat is zeker niet het geval. In grote steden zie je steeds meer beton en minder groen maar in de landelijke gebieden wordt juist enorm veel groen aangeplant. Dit komt voor een deel door streng toezicht op de bosbouw maar ook vanwege de vraag naar natuurlijke producten. Hout is een circulair product en daarmee komen we weer uit op duurzaamheid.

Duurzaam hout

Van olie kun je plastic maken. Vaak betreft het aardolie die afkomstig is van dinosaurussen die diep onder de grond miljoenen jaren zijn ‘verwerkt’ door de aarde. Dit is een natuurlijk proces, het probleem is dat kunststof gemaakt van olie dezelfde tijd nodig heeft om weer af te breken. Plastic is herbruikbaar, maar het breekt niet vanzelf af. Zo krijg je een plastic-soep in de oceaan en micro-plastics in je tandpasta. Hout is een natuurproduct dat veel sneller omgezet kan worden naar andere vormen. Van zaad naar boom naar plank naar tuinkast. En later wellicht naar brandhout, een stoeltje of een decoratieve houtgravure en uiteindelijk weer als voeding voor nieuwe bomen. Hout is duurzaam, toch zijn er wel verschillen.

Niet iedere houten tuinkast is hetzelfde


Je weet vast wel dat er onderscheid te maken valt tussen zacht hout en hard hout. Vaak wordt de scheiding gemaakt tussen naaldbomen (zacht) en loofbomen (hard). Deze verdeling klopt in veel gevallen, maar niet altijd. Zo is Cederhout een houtsoort die afkomstig is van een naaldboom, maar de levensduur is erg lang in vergelijking met bijvoorbeeld Vurenhout van een spar. En daarmee komen we op duurzaam hout.

De hardhouten tuinkasten en bloembakken van Hartholt Woodworks worden vervaardigd uit hoogwaardige ‘harde’ houtsoorten. Daardoor zal de gemiddelde levensduur veel langer zijn dan een goedkope tuinkast uit het tuincentrum. Een betere kwaliteit hout betekent ook minder onderhoud wat een bijkomend voordeel is. Je hoeft minder vaak de tuininrichting te vervangen wat goed is voor je portemonnee en ook voor de natuur. Het is wel van belang dat hardhout uit bossen afkomstig is met FSC-keurmerk of een equivalent hiervan. Dan weet je dat jouw tuinkast of bloembak niet elders in de wereld schade toebrengt.

Duurzaam is de standaard

Eigenlijk is duurzaam leven niets nieuws. De piramides staan nog steeds overeind en afgesloten ecosystemen hebben bewezen dat de natuur zichzelf heel goed kan redden. Juist door niet duurzaam te leven en handelen wordt de balans verstoord. Leef duurzamer en geniet meer. Van de wereld en uiteraard ook van je eigen tuin.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!


Reactie plaatsen