Hardhout en milieu: wat is de de impact?

Bij de tuininrichting zijn er veel factoren die van belang zijn. Wanneer je waarde hecht aan een mooie tuin vol leven, zul je waarschijnlijk ook oog hebben voor de natuur buiten de schutting. Welke materialen zijn duurzaam en milieuvriendelijk? Is een hardhouten tuinkast beter dan een tuinkast van kunststof? Hardhout en milieu: wat is de impact? In dit artikel bespreken we dit.

Tropisch hardhout en milieu

hardhout en milieu

Ontbossing in gebieden als Zuid-Amerika heeft een grote impact op de flora en fauna. Zelfs hele dorpen moeten wijken voor het kappen van prachtige bossen in de mooiste natuurgebieden van de wereld. Gelukkig is er ook hardhout dat onder gecontroleerde omstandigheden gekapt wordt. Informeer bij aanschaf van bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast naar een keurmerk. FSC en PEFC zijn bekende keurmerken, er zijn ook andere instanties die de herkomst van hardhout controleren.

Europees hardhout en milieu

Ook in Europa wordt hardhout geproduceerd, volgens strenge normen bij het kappen. Denk aan eikenhout, kastanjehout of robinia hout, allemaal houtsoorten uit Europa. Wanneer het andere houtsoorten betreft met een herkomst uit Azië, Zuid-Amerika of elders moet je rekening houden met het keurmerk. Overigens worden houtsoorten soms op één hoop gegooid, lang niet alle bankirai planken zijn ook echt van bankirai gemaakt.

Tweedehands hout

Hergebruik is in veel gevallen duurzaam. Dit geldt overigens niet voor alle producten, soms kost het verwerken van oude materialen tot nieuwe producten zoveel grondstoffen en energie dat het voordeel verloren raakt. Tweedehands hout kan een duurzame keuze zijn, zo wordt er veel hergebruikt steigerhout aangeboden. Oude steigerhouten planken waar werklui overheen hebben gelopen, worden opnieuw gebruikt voor tuinmeubilair, houten tuinkasten etc. Dit is overigens geen hardhout, de levensduur is sterk afhankelijk van de staat van het onderhoud. Er bestaat ook een keurmerk FSC-Recycled, vraag bij de specialist na wat dit precies inhoudt.

Levensduur

Ook hier kunnen we zachte houtsoorten en harde houtsoorten tegenover elkaar zetten. Zacht hout zoals grenen groeit relatief snel, het is daarmee in principe een onuitputtelijke bron van hout. Hardhout heeft veel langer nodig om te groeien. Aan de andere kant zullen producten van zacht hout doorgaans een kortere levensduur hebben dan producten van hardhout. Een tuinkast die vijf jaar staat of een tuinkast die vijftig jaar staat is toch wel een verschil. Daarmee speelt de levensduur ook een rol bij de impact op het milieu.

Geïmpregneerd hout

hardhout en milieu

Een methode om zachte houtsoorten geschikt te maken voor buitengebruik is impregneren. Dit kan de levensduur flink verlengen, er is ook veel minder onderhoud nodig. Als kanttekening moet worden opgemerkt dat er chemische stoffen gebruikt worden tijdens het impregneren, en het impregneermiddel kan na verloop van tijd uit het hout komen en wegspoelen door neerslagwater. Hout met het KOMO keurmerk heeft hier geen last van, hout dat met deze middelen is behandeld blijven gefixeerd in het hout. Er bestaat ook gemodificeerd hout, dit materiaal is bewerkt met water of azijn en geeft geen schadelijke stoffen af.

Kunststof gaat lang mee

Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, kan kunststof voor buitengebruik enorm lang meegaan. Of een kunststof tuinkast er na twintig jaar nog mooi uitziet is een ander verhaal. Dit lijkt een pluspunt in het voordeel van kunststof, maar de werkelijkheid ligt wat genuanceerder. In de eerste plaats wordt kunststof gemaakt van fossiele materialen, die zijn niet hernieuwbaar. Daarnaast kost de verwerking van ruw aardolie veel energie, en het veroorzaakt een grote uitstoot van afvalstoffen. En als het product wordt afgedankt zal het niet vergaan, waarmee het de afvalberg weer groter maakt.

Onderhoud is duurzaam

Hoewel een hardhouten tuinkast weinig verzorging nodig heeft, kun je met een beetje aandacht de levensduur van de kast flink verlengen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Verwijder algen en mos met een doek of borstel, en zorg dat het hout zo droog mogelijk blijft. Voorkom optrekkend vocht vanuit de bodem en plaats een tuinkast op een solide ondergrond. Let bij schilderen of beitsen op de ingrediënten, en zorg dat ze het milieu niet nodeloos belasten.

Hardhout en milieu: afvoeren van gebruikt hout

Wanneer je gebruikt hout op een milieuvriendelijke wijze wilt afvoeren zijn er verschillende opties:
  • Breng bruikbare goederen naar een kringloopwinkel, of laat ze ophalen.
  • Biedt de goederen naar een bedrijf dat handelt in tweedehands hout.
  • Breng hout naar de milieustraat, zij verwerken hout op verschillende manieren waaronder het opwekken van energie door verbranding.
  • Voor klein gebruik zou je onbehandeld hout in de kachel kunnen stoken, let op dat je hiervoor geen behandeld hout gebruikt.
  • Je kunt zelf grote planken hergebruiken in kleinere vormen. Denk aan een houten biels langs het tuinpad met houtsnippers als bedekking van het pad.
  • Maak van een schuurtje een tafel met stoelen, of van een tafelpoot een tuinkabouter.

Goede kwaliteit hout kan een zeer lang leven hebben, en in verschillende vormen weer terugkeren. Niet alleen kun je daar geld mee besparen, je spaart er ook het milieu mee.

Heb je naar aanleiding van dit artikel meer vragen over hardhout en milieu? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen