Schimmel in de tuinkast

Tenzij je een manage hebt aan huis heb je geen behoefte aan schimmel. Of het moet 5 december zijn met Sinterklaas met een wit paard op het dak. Toch komt schimmel regelmatig voor, is dit direct een reden om je zorgen te maken? Zelfs bij een luxe hardhouten tuinkast kan schimmel ontstaan. Hoe dit ontstaat, welke soorten schimmel er zijn en hoe je dit probleem kunt oplossen leggen we uit op deze pagina.

Wat is schimmel precies?

Er zijn enorm veel soorten schimmels op deze aarde. Het zijn ware buitenbeentjes omdat ze geen onderdeel uitmaken van planten, maar ook niet van dieren. Ze kunnen eencellig zijn zoals in gist, of meercellig als lange draden die zich onder de grond bevinden. De meeste welkome schimmel die we graag in de keuken en op ons bordje tegenkomen is de paddenstoel. Dit is eigenlijk een vrucht die onderdeel uitmaakt van een complex netwerk aan draden.

De drie meest voorkomende soorten schimmel die voorkomen in hout zijn bruinrot, witrot en groene schimmel.

Schimmel in de tuinkast

  • Bruinrot heeft een donkere kleur. Deze schimmels breken cellulose in hout af wat zorgt voor scheuren in de planken. De scheuren zijn herkenbaar omdat ze de vorm van een kubus hebben. Het hout zal uitdrogen en verpulveren tot poeder als je het wrijft.
  • Witrot heeft een lichtere tint. Ditmaal wordt naast de cellulose ook de lignine afgebroken. Hierdoor zullen de houten planken een vezelachtige structuur krijgen. Als je het hout aanraakt dan valt het uit elkaar, maar het wordt geen poeder.
  • Groene schimmel komt meestal aan de buitenzijde van houten objecten voor zoals een hardhouten tuinkast of op een schutting.

Hoe komt schimmel in de tuinkast?

Schimmels kunnen zich snel ontwikkelen in een omgeving met gunstige omstandigheden. Vaak betekent dit vochtig met minimale verse luchttoevoer in een broeierige omgeving.  Ze planten zich voort middels sporen die door hun lichte gewicht enorm ver door de lucht kunnen zweven. Op het moment dat ze zich nestelen kunnen schimmels zich snel uitbreiden. Hout is een populaire ‘hangplek’ voor schimmel wat bij een hardhouten tuinkast in de tuin uiteraard niet de bedoeling is.

Is schimmel schadelijk?

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor zowel de houten objecten als voor de gebruikers. In de eerste plaats zal de integriteit van het hout steeds verder verslechteren. Als het een zware constructie betreft dan kan dit op een gegeven moment zelfs gevaarlijk worden. Daarnaast is het grote gevaar voor mens en dier dat de sporen in de luchtwegen komen wat kan leiden tot allergische reacties, irritatie en ziekte. Het is zelfs mogelijk dat astmatische klachten ontstaan door schimmels.


De risico’s voor mensen en dieren zijn bij tuinkasten doorgaans klein omdat je niet lange tijd in of rond een tuinkast zult doorbrengen. Dat is heel anders bij een kelder of zolder met schimmel. Het is met name jammer voor het houten object dat vermindert in kwaliteit, spullen die je opbergt in de tuinkast kunnen ook besmet raken.

Wat kun je doen tegen schimmel?

De beste remedie tegen schimmelvorming is ventilatie. Met name hoogwaardige hardhouten tuinkasten zoals Hartholt Woodworks deze maakt sluiten goed af. Dat is prettig om spullen droog te houden bij een regenbui, maar het kan ook zorgen voor een afgesloten, vochtige omgeving. Door de deuren regelmatig te openen en goed door te laten luchten kun je schimmelvorming voorkomen. Dit geldt eigenlijk voor alle jaargetijden, maar met name in de herfst ligt schimmel op de loer. Zorg er ook voor dat andere objecten in of rond de tuinkast vrij zijn van schimmel want de sporen kunnen zich via de lucht verspreiden. Controleer het hout enkele malen per jaar zodat je mogelijke schade in een vroeg stadium ontsmet.

wood impregnation

Als het goed is wordt een hardhouten tuinkast op een basis van beton of stenen geplaatst. Dit heeft voor een deel te maken met de stabiliteit van het object, maar het voorkomt ook optrekkend vocht. Houten kasten en andere objecten moet je niet lang in (hoog) gras plaatsen. Dit is een vochtige omgeving wat de basis flink kan aantasten.

Als je veel last hebt van schimmel in huis of in de tuin dan is het goed om een specialist in te schakelen die de werkelijke oorzaak opspoort. Zo kun je een permanente oplossing vinden. Ook bij muren en gevels kan schimmel ontstaan. Dit kun je voorkomen door hoog gras en mos te verwijderen en indien mogelijk de fundering te impregneren. Neem hiervoor contact op met de specialist. Het boren van enkele gaten tegenover elkaar om de luchtdoorstroming te bevorderen kan ook helpen. Als je dergelijke ingrepen wilt uitvoeren neem dan eerst even contact op, we helpen je graag verder met praktisch advies.


Reactie plaatsen