Hardhout schilderen

Moet je hardhout schilderen met verf, beitsen of behandelen met olie? Er zijn verschillende methoden met ieder hun eigen plus- en minpunten. Als je een hardhouten tuinkast hebt staan dan wil je uiteraard dat deze opvallende kast er het jaar rond netjes bij staat. Daarnaast wil je zo lang mogelijk genieten van deze duurzame investering. Daarom zetten we de mogelijkheden met hardhout behandelen op een rijtje en geven we enkele tips om meer van jouw tuin te genieten.

Hardhout behandelen

Je kunt hardhout op verschillende manieren behandelen. Zo kun je hardhout schilderen, beitsen en met olie behandelen. Dit zijn de voornaamste kenmerken van iedere methode:

1. Schilderen

hardhout schilderen

Dit is een techniek die zowel beschermend als decoratief is. Verf kun je in een regenboog aan kleuren kopen, uiteraard moet het voor een hardhouten tuinkast wel watervaste buitenverf zijn. Verf blijft op het oppervlak liggen en trekt niet in het hout. Het vormt een soort beschermende schil waardoor het onderliggende hout minder slijtage zal vertonen. Verf trekt niet in het hout wat betekent dat de structurele kwaliteiten van hardhout niet aangetast worden, in positieve of negatieve zin. Omdat het een laag op hout betreft kan de verf na verloop van tijd wel loslaten en gaan bladderen. Je zal deze delen snel moeten herstellen om schade aan het hout te voorkomen.

2. Beitsen

Dit is een manier om hout te beschermen met behoud van die natuurlijke uitstraling. In tegenstelling tot verf trekt beits wel voor een deel in het hout, daarnaast blijft de kleur zichtbaar aan de oppervlakte. Beits sluit niet de poriën van hout geheel af, maar biedt wel bescherming tegen water. Zo kan hardhout blijven ademen terwijl de levensduur verlengd wordt. Hoewel beits niet in een enorm scala aan kleuren verkrijgbaar is, kun je wel degelijk de uitstraling van een grote, hardhouten tuinkast veranderen met een lichte of juist donkere beits. Houd er rekening mee dat een donkere kleur beter zal beschermen tegen UV-straling, lichtere kleuren bieden deze bescherming in mindere mate. Zonlicht zal namelijk na verloop van tijd de kwaliteit van hout doen verminderen, al zal hier met hardhout lange tijd overheen gaan.

hardhout schilderen

3. Behandelen met olie

Dit is een manier om hardhout langer in goede staat te houden zonder de natuurlijke uitstraling te verliezen. Olie trekt diep in het hout en blijft dus niet als een laag liggen aan het oppervlak. Dit heeft als voordeel dat hout minder snel uitdroogt, het nadeel is dat er minder bescherming is tegen water en zonlicht. Bij hardhout is de structuur van het hout erg compact, dit betekent dat houtolie minder kans heeft om in te trekken. Hout behandelen met olie is daarom meer geschikt voor zachtere houtsoorten zoals vuren. Bij de hardhouten tuinkasten van Hartholt Woodworks kan de olie minder goed intrekken waardoor je een vettig resultaat krijgt. Schilderen of beitsen heeft daarmee de voorkeur voor onze producten.

Heb je een hardhouten tuinkast, bloembak of ander object van Hartholt Woodworks? Neem gerust even contact met ons op voor tips over de beste verzorging voor jouw producten.

Hardhout schilderen als decoratie

Naast de beschermende kwaliteiten van verf en beits kun je de uitstraling van een tuinkast compleet transformeren met een mooi kleurtje. Hier zijn enkele stijlen om je alvast op weg te helpen:

Letterlijk warme kleuren

Donkere kleuren absorberen meer zonlicht. Een tuinkast die afgesloten buiten staat en gitzwart van kleur is zal enorm heet worden van binnen. Wit reflecteert juist licht wat de binnenzijde koeler houdt. Uiteraard zal een tuinkast in de volle zon altijd warm worden van binnen, door regelmatig de schuifdeuren te openen kun je de kast ventileren. Dit is sowieso van belang om de luchtvochtigheid op peil te houden en ervoor te zorgen dat het niet muf gaat ruiken.

Geen grijze sluier

5 tips voor onderhoud van hout in de tuin

Het is vrij gebruikelijk bij hardhouten objecten dat de oorspronkelijke kleur verandert na verloop van tijd. De bekende ‘grijze sluier’ komt vaak voor. Dit is geen indicatie van slijtage, het is een natuurlijk proces dat geen invloed heeft op de structurele integriteit van het hout. Het is wel mogelijk dat je liever tegen een wat diepere tint aankijkt. In dat geval ligt beitsen voor de hand. Daarmee geef je iedere tuinkast die zonnebank look terwijl je juist het hout beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Beits verzorgt hout en geeft er een tint aan zonder die natuurlijke uitstraling te verliezen.

Latin stijl

Met name in Zuid-Amerikaanse landen wordt veel gebruikt gemaakt van felle kleuren voor houtwerk. Lichtblauw, oranje, geel, roze of mintgroen zijn prachtige tinten waarmee je iedere tuinkast omtovert tot een waar kunstwerk. Je kunt per plank een andere kleur kiezen voor een bontgekleurd resultaat of kies een kleur die mooi aansluit op de rest van de tuininrichting. Je kunt ook precies de andere kant opgaan door voor tinten te kiezen die in de tuin aanwezig zijn. Zo creëer je een camouflage-effect en de tuinkast zal opgaan in het geheel.

Gebruik altijd verf en beits die houtvriendelijk is. Als je hier vragen over hebt, neem dan contact met ons op voor meer informatie.


Reactie plaatsen