Houtworm en andere insecten die hout aantasten

Voordat mensen rondliepen op aarde waren er al insecten, en die zullen er waarschijnlijk ook nog zijn als de mensheid allang verhuisd is naar een andere planeet. Naast al het goede werk dat insecten verrichten in de wereld inclusief onze achtertuin, halen ze soms ook vervelende streken uit. Ongewenste gasten zoals houtworm en andere insecten kunnen hout in en rond de woning aantasten. Op deze pagina kun je lijstje vinden met een aantal bekende en minder bekende miniatuur vandalen.

Houtworm en andere insecten die hout aantasten

Gewone houtworm kever - Anobium Punctatum


Deze kever kun je ook onder de naam klopkever of meubelkever kennen. De larven zitten in het hout verborgen, de volwassen kever zal tussen 3 en 4 mm lang zijn met een bultig borststuk die de kop verbergt. De kevers zullen tussen mei en augustus naar buiten komen waardoor er uitvlieggaten ontstaan in het hout.

anobium punctatum houtworm

Grote houtworm kever - Xestobium Rufovillosum


Je kent dit insect wellicht ook onder de namen bonte knaagkever of het doodskloppertje. De larven hebben een haakvorm en zijn crème kleurig, ze kunnen 11 mm lang worden. De volwassen kevers hebben een een donkere, roodbruine kleur met vleugelschilden en haren op het bovenlijf, de lengte varieert van 5 tot 8 mm. Ze gedijen het beste bij temperaturen van pakweg 22 graden Celsius.

Heipaalkever- Nacerdes Malamura


Deze insecten met een lengte tussen 7 en 14 mm zijn geelbruin van kleur, de dekvleugels hebben zwarte uiteinden met drie golven in de lengte. Ze leggen eitjes op hout dat vochtig is rottend is, de larven komen in de zomer uit en boren in de negen maanden voor ze uitkomen door het hout. Je vindt ze met name in het hout van gebouwen, en onder houten paden.

Houtborende snuitkever - Euophryum Sp.


De larven hebben een crème kleur met de vorm van de letter “C”. In volwassen staat bereiken deze kevers een lengte van 2,5 tot 5 mm. Ze een roodbruine tot zwarte kleur met een lange snuit, cilindervormig lijf en korte pootjes. De larven boren een half jaar tot een jaar door het hout heen, eenmaal ontpopt tot kever zullen ze gaten achterlaten waar ze uitvliegen. Je vindt ze vooral op beschimmeld hout maar ze kunnen ook gezond hout aantasten.

Huisboktor- Hylotrupes Bajulus


De grijs/witte larven zijn dik en kunnen tot wel 30 mm groeien. De volwassen kevers zijn tussen 10 en 25 mm in lengte, met een zwarte of bruine kleur en grijze haren op het bovenlijf en de vleugel schilden. De larven kunnen drie tot maar liefst elf jaar oud worden, in die tijd maken ze flinke gaten in het hout. Ze tasten met name (deels) gedroogd naaldhout aan.

Spinthoutkever - Lyctus Brunneus


De larven hebben een crème kleur en bereiken een lengte van 6 mm. De volwassen kevers zijn 5 mm lang en hebben een roodbruine kleur met een smal en afgeplat lichaam. De larven hebben een omgeving nodig met voldoende zetmeel in het hout. De kever zal zich uiteindelijk een weg naar buiten knagen. Maar het zijn de larven die in een half jaar tot aan een jaar tijd de meeste schade veroorzaken aan meubelen en houten vloeren.

Staalblauwe kever - Korynetes Caeruleus


De larven van dit insect komen niet zo vaak voor, ze azen op grote en kleine houtwormen. Wanneer deze insecten voorkomen is dat een indicatie van andere houtborende insecten. In volwassen staat heeft deze kever een lengte van 4 mm en een glanzende blauwe kleur. Ze leven slechts kort, na paren en eitjes leggen sterven ze.

Zachte houtworm kever - Ernobius Mollis


Deze larven zullen na twee tot drie weken uit de eitjes komen. Ze zullen in de lente of zomer verpoppen voor een periode van enkele weken. Van mei tot augustus verschijnen de volwassen kevers die een lengte tussen 3 en 6 mm hebben, ze zijn herkenbaar aan een rode of kastanjebruine kleur en gele haren op het lichaam. Ze veroorzaken schade aan naaldhout met bast, je komt ze tegen in tuinhuizen, blokhutten, pergola’s en omheiningen.

Meer weten over houtworm en andere insecten die hout aantasten die houtwerk aantasten? Neem dan gerust even contact op met de specialist in maatwerk producten van hardhout.
Reactie plaatsen