Onderhoud hardhouten tuinkast

Na het plaatsen van een hardhouten tuinkast wil je daar uiteraard zo lang mogelijk van genieten. Hoewel hardhout betrekkelijk onderhoudsvriendelijk is zul je voor een lange levensduur af en toe wat onderhoud moeten plegen. Met de informatie op deze pagina kun je de kwaliteit van het hout voor lange tijd optimaal houden.

Onderhoud met een zachte hand

Reinig een nieuwe tuinkast altijd met een zachte borstel. Het hout heeft van nature een waslaag die je met een ruwe borstel zult verwijderen. Gebruik ook nooit een hogedrukspuit omdat je hiermee ook de natuurlijke waslaag mee zult aantasten. Wanneer het hout ouder is en verweerd raakt maakt het niet meer uit omdat de waslaag dan reeds is verdwenen. Voor mensen die van dit verweerde uiterlijk houden maar wel de waslaag zo lang mogelijk in stand willen houden is er lak te koop in de verfwinkel om deze “sluier” aan te brengen met behoud van de natuurlijke bescherming.

Goed om te weten: Hardhout zal na verloop van tijd verkleuren en een mat grijze tint aannemen. Dat is normaal en geen teken van slijtage.

Laat het hout ademen

Een hardhouten tuinkast is een natuurproduct, houd daar rekening mee tijdens het onderhoud. Bij een nieuwe kast is één manier om het hout te reinigen om deze voor de periode van een maand buiten te plaatsen waardoor de regen het hout zal ontvetten. De poriën van het hout zullen op deze wijze vanzelf openen. Het is ook mogelijk om zelf met een zachte borstel en een sopje op basis van vloeibare zeep de tuinkast te reinigen. Laat de kast vervolgens een hele dag goed drogen. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen, alleen producten die geschikt zijn voor hardhout.

Bescherming voor de hardhouten tuinkast

Wanneer het hout goed gedroogd is kun je dit behandelen met tuinmeubelolie. Zorg dat de olie overal compleet dekkend wordt aangebracht en laat deze vervolgens een kwartier inwerken op het hout. Daarna kun je de overtollige olie met een droge doek verwijderen. Het is ook mogelijk om hiervoor een speciale spray te gebruiken, dat is met name praktisch bij hoeken die lastig te bereiken zijn.

Onderhoud van verweerd hout

onderhoudWanneer het hardhout na verloop van tijd verweerd is geraakt kun je met een harde borstel de tuinkast reinigen. Gebruik hiervoor een houtreiniger en lees goed de instructies. Draag altijd beschermende handschoenen alvorens te beginnen. Wrijf het hout goed in met de reiniger en gebruik voor de hoeken een kwast. Het reinigingsmiddel zal pakweg een kwartier moeten intrekken voordat je het hout nogmaals kunt borstelen. Het restant van het schoonmaakmiddel kan met vers water worden afgespoeld, de hardhouten tuinkast zal in een dag tijd geheel drogen. Daarna kun je de oppervlakte behandelen met meubelolie.

Hardhouten tuinkasten zijn gemaakt om langdurig in de tuin te staan, onder alle weersomstandigheden. Door van tijd tot tijd het hout te reinigen en te behandelen kan de levensduur aanmerkelijk verlengd worden.
Reactie plaatsen