6 Verschillen tussen een tuinkast en tuinkist

Wanneer je behoefte hebt aan extra opbergruimte in de tuin, maar je hebt geen plek voor een grote schuur, is een tuinkast of tuinkist een betere optie. Hoewel de woorden slechts één letter van elkaar verschillen, zijn het in praktijk toch heel andere producten. Laten we daarom eens zes verschillen tussen een tuinkast en tuinkist opsommen.

Verschillen tussen een tuinkast en tuinkist

1. Omvang, omtrek en inhoud


Een tuinkast staat rechtop, daarmee neemt een kast minder ruimte in wat betreft vloeroppervlak. Zeker in kleinere tuinen profiteer je van een rechtopstaande kast. Een tuinkist neemt meer ruimte in, met het voordeel dat je meer zicht houdt op de tuin.

2. Opbergruimte


Een tuinkast met een basis van 1 vierkante meter en 2 meter hoogte, heeft net zoveel opbergruimte als een tuinkist met een basis van 2 vierkante meter en 1 meter hoogte. Toch neemt de kast minder ruimte in. Maar die verticale hoogte moet dan wel gebruikt worden, wanneer alles laag wordt opgeborgen zal een kist toch een meer voor de hand liggende keuze zijn.

tuinkast en tuinkist

3. Plaatsing


Heel eenvoudig gesteld kun je als leidraad nemen; hoe groter het object, des te groter de afstand van de woning. Dus een tuinkist zal vaak dicht bij de woning staan, een tuinkast wat verder en een tuinschuur staat vaak achteraan. De spullen die je opbergt zijn vaak ook gerelateerd aan het gebruik.

4. Gebruik


Hoe vaker je tuingereedschap of bijvoorbeeld kussens wilt gebruiken, hoe dichter je de opbergruimte bij de woning wilt plaatsen. Daarnaast zullen sommige spullen eenvoudiger horizontaal bereikbaar zijn, en sommige juist verticaal. Lichte spullen zoals kussens voor het tuinmeubilair kun je in een tuinkist leggen, terwijl gereedschappen met een steel beter in een tuinkast gehangen kunnen worden. Bij een kast hoef je overigens minder vaak te bukken, dat is beter voor de rug.

5. Materiaal


Je kunt zowel een kist als een kast in verschillende materialen kopen. Zo kun je een kunststof tuinkist plaatsen, of een hardhouten tuinkast. Voor een deel zal deze keuze gebaseerd worden op hoe permanent deze oplossing is. Een kistje voor een seizoen mag best van kunststof zijn, voor een permanente houten tuinkast in het midden van de tuin heeft luxe hardhout de voorkeur. Wanneer het object duidelijk zichtbaar is, zul je ook eerder voor aantrekkelijke en duurzame materialen kiezen.

tuinkist en tuinkast

6. Sluiting


Een tuinkist zal meestal een deksel hebben met scharnieren, die je aan de bovenzijde kunt openen. Een tuinkast kan zowel met scharnierdeuren als met schuifdeuren worden uitgerust. Houd er rekening mee dat bij regen een opening aan de bovenzijde niet altijd praktisch is, een tuinkast beschermt dan beter tegen regen en sneeuw. Ook de keuze tussen scharnierdeuren of ruimtebesparende schuifdeuren is in het voordeel van de tuinkast. De plaatsing moet wel op een volledig vlakke ondergrond geschieden, zonder risico op verzakking.

Dit zijn de voornaamste aandachtspunten bij het vergelijk van een tuinkast of een tuinkist. Als je meer praktische informatie wilt hebben, of nog specifieke vragen hebt kun je ze stellen aan de specialist in houten opbergsystemen voor in de tuin.
Reactie plaatsen