Tuinkist, tuinkast of tuinschuur?

Tuinkist, tuinkast of tuinschuur?

Bij Hartholt Woodworks kun je tuinkasten op maat laten maken. Er zijn ook tuinkisten en tuinschuren, welke opbergruimte biedt het meeste voordeel in welke situatie? Tuinkist, tuinkast of tuinschuur? De pluspunten en minpunten van iedere optie zullen we op deze pagina wat nader bekijken.

1. Tuinkist

Dit is een bekende verschijning in bouwmarkten en tuincentra door het land. Een tuinkist is een kist met bescheiden afmetingen die je ergens in de tuin kunt plaatsen. Ze zijn vrij laag en ondiep, de breedte is afhankelijk van het model. Tuinkisten worden van diverse materialen gemaakt, vaak van kunststof of vurenhout.

Als je weinig ruimte hebt dan kan een tuinkist uitkomst bieden. Denk aan plaatsing op een balkon of in een kleine tuin. Zo is het mogelijk om diverse artikelen droog op te bergen. Denk aan tuinkussens of klein tuingereedschap. Als je een buitenkeuken hebt dan kun je hier ook keukengerei in opbergen.

Een nadeel van tuinkisten is de beperkte hoogte. Je zult altijd moeten bukken om iets uit de kist te pakken. Dit zal met name voor personen met rugklachten een nadeel zijn, maar voor iedereen geldt dat je nooit zwaar moet tillen vanuit de rug. Een ander nadeel is dat tuinkisten vaak goedkoop zijn in aanschaf. Dit lijkt een voordeel te zijn, maar in praktijk betekent dit een lagere kwaliteit en levensduur.

Als je weinig ruimte hebt en geen grote en/of zware spullen wilt opbergen dan kan een tuinkist uitkomst bieden.

tuinkast of tuinschuur

2. Tuinkast

Als je deze pagina leest dan ben je wellicht wel bekend met de hardhouten tuinkasten van Hartholt Woodworks. Dit zijn premium kasten die gemaakt worden van duurzaam hout met FSC-keurmerk. Het betreft hardhout wat garant staat voor een lange levensduur, zelfs onder extreme condities. Iedere tuinkast is maatwerk, dit betekent dat de kast altijd perfect past in de tuin waar deze geplaatst wordt. Met name de hoogte en breedte maken deze kasten ideaal in uiteenlopende situaties.

Het eerste opvallende kenmerk van een tuinkast is de hoogte. Het is niet nodig om steeds door de knieën te gaan, tuingereedschap kan rechtop staan zoals het hoort. De breedte en diepte kan variëren, omdat de kast zeer breed kan zijn kun je met een beperkte diepte toch veel spullen opbergen. Plaats de kast bij een schutting en je verliest slechts minimale ruimte in de tuin. Door gebruik te maken van schuifdeuren in plaats van scharnierdeuren kun je een hardhouten tuinkast zelfs in een smalle tuin plaatsen.

Het voornaamste nadeel van een hardhouten tuinkast is de aanschafprijs. Die ligt aanzienlijk hoger dan standaard kisten uit de winkel. De levensduur zal aanzienlijk langer zijn en dankzij de constructie op maat geniet je ook meer van de kast. Toch blijft het een feit dat een echte, hardhouten tuinkast een premium product is met een bijbehorend prijskaartje.

3. Tuinschuur

tuinkast of tuinschuur

Dan is er nog de schuur in de tuin. Die kan vast aan de woning worden gebouwd of los staan in de tuin. Een tuinschuur is een klein gebouw dat ergens in de tuin komt te staan. Vanwege de riante omvang kun je veel spullen opbergen, maar dit gaat wel ten koste van het tuinoppervlak. Een schuur zal altijd vrij hoog zijn omdat je er naar binnen moet kunnen lopen. Het is mogelijk om groot tuingereedschap in de schuur te plaatsen evenals een grasmaaier, fietsen of andere goederen.

De kwaliteit van een tuinschuur kan variëren van zeer matig tot uitermate goed. Het spreekt voor zich dat een betere kwaliteit ook in de prijs terug te zien is. Er kan gebruik worden gemaakt van zachte of harde houtsoorten. Als er vensters zijn dan zal er ook glas worden gebruikt. Naast aanschafprijs zal er wellicht ook meer onderhoud nodig zijn. Denk aan beschermende beits om de kwaliteit van het materiaal zo lang mogelijk te bewaren.

Als er geen schuur van stenen of beton in de tuin aanwezig is die onderdeel uitmaakt van het vastgoed dan kan het een optie zijn om zelf een tuinschuur te plaatsen. Let hierbij op mogelijke verplichtingen en vergunningen zoals de afstand tot aan de erfgrens.

Is een houten bank met opbergruimte de oplossing?

Een mogelijk interessant alternatief voor een tuinkist is een houten bank met opbergruimte. Een kist neemt namelijk ruimte in en heeft geen functie naast berging. Als het een constructie betreft met een rugleuning en mogelijk armleuningen en kussens dan heb je een bank waar je spullen in kunt opbergen. Je loopt dan wel het risico steeds op te moeten staan om iets te pakken. Een zekere planning is dan wel prettig. Als je een tuinkist wilt plaatsen voor relatief kleine artikelen dan is een zitvlak zeker het overwegen waard. Zo heeft de kist een extra functie.

Heb je naar aanleiding van artikel vragen, of wil je meer weten over tuinkasten? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen