Zelf houten tuinmeubelen maken

Houtbewerking is een interessante hobby waar je veel plezier aan kunt beleven. Het vereist een beetje handigheid, een behoorlijke dosis kennis en flink wat tijd om zelf houten tuinmeubelen te maken. Toch is het mogelijk om met hardhout een tuinkast te bouwen, of een tuinset van steigerhout in elkaar te timmeren. Hoe maak je een goed begin met zelf houten tuinmeubelen maken, en wanneer kun je het beter uitbesteden aan de vakman?

Soorten hout

tuinmeubelen maken

Heel eenvoudig gesteld zijn er twee soorten hout; hard en zacht. Zachte houtsoorten zijn doorgaans naaldbomen zoals vuren, ze groeien snel wat het een duurzame en betaalbare optie maakt. Hardhout zoals eiken of douglas komt van loofbomen, ze hebben meer tijd nodig om te groeien. Zonder FSC keurmerk is het niet duidelijk of het hout van duurzame oorsprong betreft. Hardhout gaat wel aanzienlijk langer mee, wat bij het zelf maken van houten tuinmeubelen een pluspunt is.

De juiste materialen voor de klus

Met alleen een stapel planken, een zaag, hamer en spijkers ben je er nog niet. Zonder goede materialen kun je ook geen resultaat verwachten waar je jarenlang plezier van zult hebben. Houd er rekening mee dat verschillende houtsoorten ook afwijkende kenmerken hebben, zo zal eikenhout harder zijn maar ook sneller versplinteren dan andere houtsoorten. Laat je daarom voor je gaat starten met houtbewerking eerst voorlichten bij de leverancier van het hout.

Bouwtekeningen

tuinmeubelen maken

Er zijn diverse aanbieders van bouwtekeningen, ook op internet kun je gratis tekeningen vinden. Niet alle bouwtekeningen zijn bruikbaar, soms mist er belangrijke informatie. Een tekening met maten in inches terwijl je werkt met centimeters, maakt zelf houten tuinmeubelen bouwen er ook niet bepaald eenvoudiger op. Zorg er daarom altijd voor dat de tekening klopt voordat je gaat zagen en timmeren. Anders kun je flink wat planken verspillen zonder een resultaat waar je tevreden mee bent.

Het verschil zit ‘m in de details

Zelfs wanneer jouw steigerhouten tafel of hardhouten tuinkast sprekend lijkt op de objecten van professionele houtbewerkers, kunnen er nog steeds belangrijke verschillen zijn die je later zullen opbreken. Denk bijvoorbeeld aan spijkers of schroeven die niet van roestvast staal zijn gemaakt, of verbindingen die niet goed zijn voor de werking van de specifieke houtsoort die je gebruikt. Naast zagen zal er ook geschuurd moeten worden, en afhankelijk van het materiaal ook gebeitst of gelakt. Kortom, er zijn behoorlijk wat details die meespelen bij het zelf maken van houten tuinmeubelen.

Geld besparen met zelf houten tuinmeubelen maken?

Als je zelf gaat timmeren om geld te besparen is dat meestal geen goed idee. Voor een paar meubels zul je toch moeten investeren in behoorlijk wat goede gereedschappen. Daarnaast is de kans groot dat het eindresultaat niet dezelfde levensduur heeft als een professionele constructie. En dan hebben we de werkuren nog niet eens meegeteld. Als het vooral een hobbyproject betreft adviseren we om eerst een cursus houtbewerking te volgen en daar de fijne kneepjes te leren. Vervolgens kun je goede planken kopen, bijvoorbeeld hardhout zoals eiken of douglas. Wanneer je geen hobbyist bent maar gewoon behoefte hebt aan maatwerk tuinmeubilair, een hardhouten tuinkast of een ander meubelstuk, kun je beter eerst contact opnemen met een houtbewerking specialist. Die vertelt je graag meer over de mogelijkheden.
Reactie plaatsen