5 tips voor een veilige tuin

Aan beveiliging in huis wordt veel aandacht besteed. Denk maar aan een rookmelder, sloten met keurmerk of een traphekje wanneer je kleine kinderen in huis hebt kruipen of rennen. Aan de veiligheid rondom de woning en in het bijzonder de tuin wordt niet altijd voldoende aandacht besteed. Toch liggen er diverse gevaren op de loer die eenvoudig te voorkomen zijn met deze 5 tips voor een veilige tuin.

5 tips voor een veilige tuin

1. Buitenlamp met sensor


Dit is een tip die zowel voor persoonlijke veiligheid nuttig is, en tevens als inbraakbeveiliging werkt. Hang buiten verlichting op met een sensor die licht of beweging registreert. Zo kun je wanneer het donker wordt automatisch de lamp laten inschakelen, of wanneer iemand thuis komt in de avond. Inbrekers worden ook in de schijnwerpers gezet, waardoor ze vaak al op een lopen gaan.

5 tips voor een veilige tuin

2. Gereedschap opgeborgen in de tuinkast


Losliggend gereedschap staat niet alleen slordig, het brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk aan scherpe punten waar je in kunt stappen, aan kunt haken of op kunt vallen. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Wanneer je een hardhouten tuinkast op een centrale locatie in de tuin hebt staan kun je snel jouw tuingereedschap opbergen. Het gereedschap staat of hangt dan netjes geordend en zal niet langer aangetast worden door neerslag.

3. Alarmsysteem met camera


Een modern alarmsysteem kan meer dan hard geluid maken wanneer er een verdacht persoon op jouw terrein komt. Je kunt met een IP camera beelden vastleggen en opslaan als bewijsmateriaal. Je kunt direct zien wie er voor de deur staat, zonder eerst de deur te openen. Moderne alarmsystemen kun je vaak zonder kabels voor beeldoverdracht installeren. Vaak is er een stekker nodig, sommige systemen werken op batterijen. Naast een hoorbaar alarm kun je ook notificaties ontvangen op je smartphone of tablet.

5 tips voor een veilige tuin

4. Bloempotten op een veilige plek plaatsen


Bij het plaatsen van hardhouten bloembakken, terracotta bloempotten of mandjes die hangen, zul je als eerste letten op het aanzicht. Toch moet je ook even stilstaan bij de veiligheid. Wat kan er bijvoorbeeld gebeuren bij een zware storm? Sommige potten of planten vangen veel wind en kunnen zo door de hele tuin gesleept worden. Over half ingegraven bakken met een opstaand randje kun je struikelen, let op met bloembakken van een inferieure kwaliteit hout die de neiging hebben om te splinteren. Dan heb je snel rode vingers in plaats van groene!

5. Afbakenen van gevaarlijke plekken


Ook dit is een tip die van toepassing is op zowel kinderen als volwassenen. Zo kan een mooie vijver ook levensgevaarlijk zijn. Je kunt er een hekje omheen plaatsen, een muur of een andere obstructie. Ook huisdieren kunnen voor gevaarlijke situaties komen te staan, houd bijvoorbeeld rekening met uitstekende takken of haken waar een dier met de halsband achter kan komen te zitten. Bepaal voor iedere gebruiker of bezoeker de mogelijke gevaren en zoek daar een oplossing voor. Mooi is helaas niet altijd veilig...

Deel dit artikel met je vrienden op social media! Mocht je naar aanleiding van het onderwerp vragen hebben, neem dan gerust contact op.
Reactie plaatsen