Hoe duurzaam is hout eigenlijk?

Bij hout worden twee hoofdcategorieën onderscheiden; naaldhout en loofhout. In de volksmond spreken we van zacht hout en hard hout. Wat betreft duurzaamheid wordt vaak beweerd dat naaldhout beter is voor het milieu, omdat deze bomen snel groeien en daarmee ‘hernieuwbaar’ zijn. Maar is dat het complete verhaal? Is een hoogwaardige hardhouten tuinkast minder milieuvriendelijk dan een goedkope vurenhouten tuinkast? Op deze pagina kijken we verder dan het FSC-keurmerk, en leggen we uit hoe ‘mode’ trends een impact hebben op duurzame houtbewerking. Hoe duurzaam is hout eigenlijk?

Van groen naar bruin

Hoe duurzaam is hout eigenlijk

Jaren geleden waren houten planken in de bouwmarkt groen van kleur. Een tuinhuis, pergola, veranda of tuinhek had steevast een groene tint. Dit kwam door de bewerking van naaldhout, er werden zware metalen aan het hout toegevoegd wat men ‘wolmaniseren’ noemt. Sinds 2004 is dit verboden, omdat deze zware metalen in het grondwater terecht komen en schadelijk zijn voor de omgeving inclusief mensen. Sindsdien zijn planken van zacht hout bruin. Maar dit betekent niet dat deze bruine kleur van nature ontstaat. Er zijn nu andere stoffen die wel toegestaan zijn, en die worden gebruikt om aan de vraag naar bruin hout te voldoen.

Hoe duurzaam is hout eigenlijk: het imago van tropisch hardhout

Het kappen van oerbossen is niet wenselijk, we kennen de beelden van de kaalslag in bossen met prachtige bomen die daar al eeuwenlang staan. Dat is verspilling van natuurlijke bronnen, en daar moeten we rekening mee houden. Het probleem is dat deze beelden een verkeerd beeld hebben gegeven van tropisch hardhout, met als gevolg dat we de verkwistende natuur van zacht hout niet voldoende zien. Een houten kast, kist of bloembak die na enkele jaren versleten is, kun je niet duurzaam noemen. Een hardhouten product dat tientallen jaren trouwe dienst doet zonder toevoeging van chemicaliën is dan veel beter voor het milieu.

Wat betekenen keurmerken op hout?

Hoe duurzaam is hout eigenlijk

Er is nog steeds ‘verdacht’ hard hout op de markt, door op de keurmerken te letten kun je het kaf van het koren scheiden. FSC en PEFC zijn beide keurmerken die van toepassing zijn op duurzaam bosbeheer. Ze zeggen alleen niets over de verdere bewerking van de planken. Daarvoor is het KOMO-certificaat in het leven geroepen, daarbij wordt rekening gehouden met een milieubewuste verwerking van houtproducten.

Is een hardhouten tuinkast beter?

Wat het ‘beste’ product is, verschilt per persoon. Wanneer je voor slechts enkele jaren een droog plekje nodig hebt om tuingereedschap te stallen, bijvoorbeeld als je van plan bent om te verhuizen, dan let je vooral op de prijs. Wanneer je gaat voor kwaliteit, duurzaamheid en de impact op het milieu zal dit gepaard gaan met een hogere aanschafprijs. Op termijn ligt de prijs-kwaliteitsverhouding van een hardhouten tuinkast doorgaans hoger dan bij producten van naaldhout het geval is, wanneer het verantwoord hout betreft, is het ook zeker een duurzame oplossing. Let altijd op de wijze van bewerking, en de impact op termijn. Iedereen profiteert namelijk van balans in het ecosysteem.

heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen