Ruimtelijke tuin indeling, zo doe je het!

Het inrichten van een tuin is een creatief proces waarbij de schoonheid van de natuur samenkomt met architectuur en praktische overwegingen. Een bijzondere vorm van tuinontwerp is de ruimtelijke tuin, waarbij indeling in lengte, breedte en hoogte wordt gebruikt om het totaalaanzicht van de tuin te beïnvloeden. Op deze pagina bekijken we hoe je een ruimtelijke tuin kunt inrichten, waarbij we aandacht besteden aan elementen zoals oppervlakte beplanting en praktische zaken als een hardhouten tuinkast. Zo kun je iedere tuin ruimtelijk indelen.

Wat is een ruimtelijke tuin?

Ruimtelijke tuin indeling, zo doe je het!

Een lege tuin is niets anders dan een plat vlak met een omheining. Binnen deze kaders kun je op ontelbare manieren de tuin indelen en inrichten. Bij een ruimtelijke tuin proberen we om het beschikbare oppervlak zodanig in te delen dat de tuin groter en ruimer lijkt en uitnodigend is voor de bewoners en gasten. Om het proces te stroomlijnen hebben we alvast enkele stappen voor je op een rijtje gezet:

1. Stel de vraag: Wat is het doel van de tuin?

Een ruimtelijke tuin begint met een doordachte indeling die aansluit op de beschikbare ruimte en de gewenste functies. Voordat je begint, is het belangrijk om een duidelijk idee te hebben van de functie van de tuin. Wil je een ontspanningsruimte creëren, een speelgebied voor kinderen of misschien een plek voor tuinfeesten? Dit bepaalt grotendeels de indeling van de tuin.

2. Groene beplanting voor samenhang

In plaats van een rode draad gaat het bij een ruimtelijke tuin inrichten over groene beplanting. Het juiste gebruik van planten zorgt voor een visuele samenhang en overzichtelijke indeling. Kleurrijke bloemen zijn vooral decoratief, met groene planten bepaal je het karakter van de tuin.

Hoge bomen en struiken kunnen de ruimte optisch verkleinen, terwijl lagere planten een gevoel van openheid behouden. Introduceer interessante texturen en kleuren door het combineren van verschillende planten. Dit voegt diepte en visuele aantrekkingskracht toe aan de tuin. Om de tuin groter te doen lijken, zet je grotere planten vooraan aan de zijkant en kleinere planten juist achteraan. Lagere planten met kleinere bladeren lijken dan verder weg te staan.

3. Vind de balans tussen natuur en architectuur

Ruimtelijke tuin indeling, zo doe je het!

Naast beplanting spelen ‘harde’ elementen zoals een hardhouten tuinkast een essentiële rol bij het inrichten van een ruimtelijke tuin. Het gebruik van verschillende materialen kan de visuele aantrekkingskracht vergroten en de tuin een gevoel van structuur en textuur geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurzame en esthetisch aantrekkelijke materialen voor paden, zoals natuursteen, grind of hout. Onbewerkt hout of een tuinkast voorzien van een transparante beits staat ook prachtig. Zo komen vorm en functie samen.

4. Meer water in de tuin

Naast groen mag er ook gerust wat ‘blauw’ in de tuin. Je kunt een centrale waterplas aanleggen of een kronkelend beekje. Een fontein die met een pomp water in beweging houdt, raakt lang niet zo snel vervuild als stilstaand water. Je kunt ervoor kiezen om vissen in het water te houden, dat levert niet alleen kleur maar ook levendigheid op.

5. Decoratieve elementen

Kunstwerken kunnen een interessante toevoeging zijn om de aandacht te vestigen en de ruimte te verrijken. Je kunt zo een thema aan de tuin geven. Klassiek of juist modern, zelfs tuinkabouters als je dit mooi vindt. Ook hierbij kun je een ruimtelijk effect creëren waarbij je grotere decoratieve elementen het beste vooraan in de tuin kunt plaatsen. Dan lijkt de tuin een stuk dieper te zijn. Standbeelden en ook een hardhouten tuinkast zijn verticaal georiënteerd wat het diepte-effect versterkt.

6. Onderhoud en duurzaamheid

Bij het inrichten van een ruimtelijke tuin is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud en de duurzaamheid. Kies voor planten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat die weinig onderhoud vereisen. Overweeg ook om regenwater op te vangen en te gebruiken voor irrigatie, en gebruik duurzame materialen die lang meegaan en minder belastend zijn voor het milieu. Hardhout heeft een lange levensduur, informeer wel naar de herkomst en keurmerk. Hartholt Woodworks maakt alle producten met gecertificeerd en eerlijk hout.

Iedere tuin is uniek

Ruimtelijke tuin indeling, zo doe je het!

Aan de tuin kun je zien wie er woont. Of de bewoners fantasierijk zijn, uitermate netjes of wellicht hebben de bewoners geen tijd voor frivoliteiten. Het inrichten van een ruimtelijke tuin is een creatief proces dat de harmonie tussen natuur en architectuur benadrukt. Door aandacht te besteden aan de indeling, beplanting en materialen kun je een esthetisch aantrekkelijke en functionele buitenruimte inrichten. Dus ga aan de slag en ontwerp jouw eigen oase van rust en schoonheid in harmonie met de ruimte om je heen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer weten over de aanschaf van een hardhouten tuinkast? Neem dan gerust even contact met ons op.


Reactie plaatsen