7 tips voor klussen en tuinieren met kinderen

Jong geleerd is oud gedaan, op deze pagina geven we 7 tips voor veilig klussen en tuinieren met kinderen en kleinkinderen. Uiteraard met echt hout voor die natuurlijke uitstraling, én om ook de volgende generatie bewust te maken van duurzame materialen.

7 tips voor veilig tuinieren met kinderen

tuinieren met kinderen

1. Zandbak


Met enkele hardhouten balken kun je al een mooie zandbak maken. Als je een permanente maar ook eenvoudige oplossing wilt maken graaf je een gat waar je een kunststof zandbak in plaatst. Je omheind deze met duurzame houten balken waarmee je een mooie en veilige omgeving creëert om in te spelen.

2. Schommel


Hoewel je geen bomen in de tuin nodig hebt om een houten schommel neer te hangen, maakt dat de klus wel iets eenvoudiger. Je kunt de schommel eventueel ook aan een muur bevestigen. Gebruik hardhout met stalen kettingen voor een lange levensduur. Loop alle bouten regelmatig na om ongelukken te voorkomen.

3. Hardhouten werktafel


Als je graag de kinderen betrekt bij tuinieren, maar ze niet met jouw plantjes in de weer wilt laten gaan, plaats dan een werktafel in de tuin. Zo kunnen ze hun eigen moestuintje inrichten waarbij ze niet overdreven vies worden. Als de poten los te koppelen zijn kun je de werktafel ‘op de groei’ maken. Met een afdekplaat kan de werktafel ook voor andere activiteiten gebruikt worden.

4. Houten kinderhuisje


Wat dacht je van een afdak, schuurtje of tuinkast van hout speciaal voor de kinderen? Je kunt deze eventueel aankleden met een sprookjesthema, of laat de kinderen zelf voor de decoratie zorgen. Daar kun je ook het buitenspeelgoed stallen voor een opgeruimde tuin.

5. Houtsnippers als ondergrond


tuinieren met kinderen houtsnippers

Om ongelukjes te voorkomen kun je met een laag houtsnippers de ondergrond op een natuurlijke wijze veilig maken. Onder de schommel bijvoorbeeld, of om een trampoline heen. Dat ziet er ook nog eens heel mooi uit. Wanneer de houtsnippers vies zijn of doorweekt strooi je gewoon weer een nieuwe laag.

6. Omheining


Geef de kinderen ruimte om vrij te spelen, met een omheining geef je ze vrijheid in een veilige omgeving. Je kunt ook een looproute maken met houten balken of met een pad van houtsnippers.

7. Vogelnestjes


Maak samen vogelnestjes die je in de tuin ophangt. Je kunt ze zelf laten timmeren en schilderen. Daarna mogen ze vers voer en water geven aan de vogels. Ook insectenhotels zijn ideale karweitjes voor kinderen waar ze veel van kunnen leren.

Met hout kun je enorm veel doen. Heb je grote ambities maar twee linkerhanden? Gelukkig kun je het werk ook (deels) uitbesteden. Neem vrijblijvend contact op voor alle mogelijkheden van een kindvriendelijke tuin met hout.
Reactie plaatsen