Hittegolf tips voor jouw planten in een houten bloembak

Je hebt het helemaal voor elkaar in de tuin. Bloemen en planten staan in een duurzame houten bloembak, de grasmat is gemaaid en de tuinstoelen staan onder de terrasoverkapping. Dan wordt het warmer, en warmer en nog warmer … Ieder jaar worden hittegolven heter en duren ze langer. Jij kunt het nog enigszins overleven door een siësta te nemen binnen, voor de airco of ventilator. Maar wat doe je met bloemen en planten buiten in de tuin? Met deze tips overleven ze iedere hittegolf.

Hittegolf tips voor jouw planten

hittegolf

1. Zet kwetsbare bloemen in een houten bloembak


Wanneer bloemen in de volle grond staat ben je overgeleverd aan die locatie. Met kwetsbare bloemen in een bak heb je meer controle over het water, de wortelgroei en de positie. Zet de bloembakken in de schaduw, verplaats ze indien nodig enkele keren per dag.

2. Een schaduwdoek is niet alleen voor mensen


Ook jouw planten kunnen profiteren van de verkoelende schaduw die een schaduwdoek biedt. Het zal niet alle warmte wegnemen, het directe zonlicht wordt wel verminderd waardoor bloemen en planten minder snel zullen uitdrogen. Een boom met veel bladeren kan ook de nodige beschutting bieden. Zelfs een paraplu of parasol kan in noodgevallen uitkomst bieden.

hittegolf schaduw planten

3. Voldoende water maar niet teveel


Als je kleine plantjes op een schoteltje met water zet om ze voldoende water te geven kun je de wortels verdrinken. Zet ze liever in een hardhouten bloembak met vochtige aarde. Zorg dat overtollig water naar beneden kan zakken of wegvloeien. Anders kun je de fragiele bloemetjes verdrinken.

4. Geef water in de ochtend en avond


De beste tijden om water te geven zijn de ochtend en de avond, bij voorkeur voor of na zonsopgang. Fel zonlicht op waterdruppels kan de bladeren verbranden door een vergrootglas effect, daarnaast zal het vocht sneller verdampen waarmee je water verspilt.

5. Bruin gras is nog geen dood gras


De meeste soorten gras zijn gekweekt om 365 dagen per jaar alle seizoenen te overleven. Wanneer het gras bruin wordt betekent dat niet automatisch dat de grasmat overleden is. Als de hittegolf voorbij is en je weer gaat sproeien zal de grasmat zich vaak weer herstellen. Kleine plekken kun je herstellen met speciaal graszaad. Maai het gras niet te kort af bij een hittegolf, dat versnelt de uitdroging.

6. Plant zomerharde bloemen en kruiden


De term “winterhard” is bekend, “zomerhard” is nieuw. Met de steeds hetere zomers wordt het tijd voor tuincentra om een sectie in te richten met “zomerharde” planten die felle zon kunnen overleven. In de regel kun je planten en boompjes in houten bloembakken kweken die ook goed presteren in een mediterraan klimaat. Denk aan een olijfboompje, bananenplanten kunnen ook goed tegen hitte. Zomerse kruiden zoals koriander overleven ook hoge temperaturen, als bloemen zijn met name rozen zeer geschikt.

Houd jouw tuin mooi tijdens een hittegolf, zo geniet je nog meer van de zomer. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen over hardhouten bloembakken hebben, neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen