Bankirai hardhouten tuinkast onderhouden

Bankirai is een mooie houtsoort die vaak gebruikt wordt bij hardhouten tuinkasten. Hoewel Bankirai een zeer duurzaam product is, zal er van tijd tot tijd wat onderhoud gepleegd moeten worden om de levensduur van de tuinkast te verlengen, en de schoonheid van het materiaal in stand te houden. Op deze pagina geven we een aantal tips om een tuinkast van Bankirai hout op de juiste wijze te onderhouden.

Wat is Bankirai hout?

Deze houtsoort komt voornamelijk uit Zuidoost-Azië, vanwege de relatieve schaarsheid wordt het vaak gecombineerd met Balau, maar het wordt door de bekende naam vaak nog Bankirai genoemd. Het hout dat we in Nederland geleverd krijgen is meestal afkomstig uit Sabah en Sarawak. Het is een duurzame houtsoort die uitstekend bestendig is tegen schimmelvorming en aantasting door insecten. Naast hardhouten tuinkasten wordt Bangkirai ook vaak toegepast in de constructie van bruggen en vlonders.

bankirai

Natuurlijke verkleuring van Bankirai tuinkasten

Net zoals tuinmeubilair en andere soorten tuininrichting zal het uiterlijk van een Bankirai hardhouten tuinkast na verloop van tijd veranderen. Wanneer je de natuur de vrije loop laat zul je merken dat de kleur van het hout zal vergrijzen, daarnaast kan de tuinkast ook groene aanslag krijgen. Op zich is de verkleuring geen probleem, dat is een natuurlijk proces door weersinvloeden zoals vocht en zonlicht. Zonder onderhoud zal het hout ruwer worden waardoor aanslag zich sneller zal hechten wat leidt tot de groene kleur. Wanneer het Bankirai niet erg vergrijsd is maar wel een groene aanslag vertoont is dit goed te behandelen.

Groene houten tuinkast schoonmaken

Neem als eerste een emmer, doe er warm maar niet heet water in en voeg wat lijnoliezeep toe om een sopje te maken. Er is in principe niet veel zeep nodig, bij een ernstige vervuiling kun je wat meer gebruiken. Met een spons kun je het sopje op de Bankirai tuinkast aanbrengen, laat deze een poosje weken. Indien er hardnekkige aanslag aanwezig is kun je die met een harde borstel behandelen. Daarna spoel je de tuinkast af met vers water en je laat het hout drogen.

Grijze houten tuinkast schoonmaken

Wanneer het hout van de tuinkast een grijze sluier heeft gekregen kun je dit op de volgende wijze behandelen: Wanneer de kast ook vervuild is begin dan met een sopje zoals hierboven reeds werd beschreven. Daarna kun je het oppervlak behandelen met oxaalzuur, wanneer de vergrijzing meevalt is het mogelijk de oorspronkelijk kleur weer terug te krijgen. Bij een sterke vergrijzing zal het resultaat wat minder zijn, je kunt deze behandeling meermaals uitvoeren. Wanneer je geen verdere verbetering meer kunt waarnemen spoel je de Bankirai hardhouten tuinkast weer af met vers water. Oxaalzuur kan naast groene aanslag ook andere groene planten aantasten, gebruik daarom geen hoge concentraties en laat het water niet teveel in de tuin stromen.

Behandeling van de Bankirai tuinkast

Na het schoonmaken van de kast kun je deze waar nodig verder behandelen. Wanneer het hout erg droog of kaal is geworden kun je een laag impregneer olie aanbrengen. Daarna kun je één of enkele lagen speciale Bankirai olie aanbrengen. Je ziet vanzelf hoeveel olie in het hout trekt, wanneer je merkt dat de olie niet meer intrekt kun je stoppen. Breng de olie altijd dun aan met een roller, kwast of doek. Na een half uur intrekken kun je de resterende olie afvegen met doeken. Breng niet meer dan één laag per dag aan.

Weinig onderhoud, veel plezier

Omdat de toplaag in de loop der tijd zal wegspoelen kun je deze behandeling 1 tot 2 maal per jaar herhalen. In tegenstelling tot vernis of beits trekt olie echt in het hout, die blijft ook zitten. Alleen de olie aan het oppervlak kan wegvloeien door regen. De olie zal de kleur van de hardhouten tuinkast voller en warmer maken. Zo geniet je nog langer van de tuinkast.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, kan je natuurlijk vrijblijvend contact met ons opnemen, via ons contact formulier.
Reactie plaatsen