Elektra in de tuin en tuinkast

Je zou haast geen lamp meer aan durven zetten met de energieprijzen op het moment. Toch valt het eigenlijk best mee wat betreft LED-verlichting en moderne apparatuur. Die zijn zeer energiezuinig, een paar mooie lampjes in de tuin zullen je echt geen fortuin kosten. Als het lampen op zonnecellen betreft dan kom je nog voordeliger uit. Met elektra in de tuin én in de tuinkast geniet je nog meer van het buitenleven met het comfort van deze tijd.

Elektra in de tuin en tuinkast

Elektra in de tuin

De meest eenvoudige en waarschijnlijk ook meest veilige manier om elektra in de tuin te gebruiken is apparatuur met ingebouwde zonnecellen en een IP-rating geschikt voor buiten gebruik. Deze apparaten werken op een laag voltage en staan niet in verbinding met andere stroomaansluitingen. Zo kunnen ze hooguit lokaal kortsluiting veroorzaken. Dat wil je uiteraard voorkomen, maar een setje kerstlampjes met LED als decoratie zal de tuin niet snel in vuur en vlam zetten. Er zijn ook losse zonnepanelen met accu zoals die vaak worden gebruikt door kampeerders. Zo kun je overal gebruik maken van stroom zonder een extra stroomaansluiting aan te leggen. Je kunt de accu bijvoorbeeld in een hardhouten tuinkast hangen of leggen en via een dunne kabel wordt er stroom gegenereerd door een zonnepaneeltje op het dak. Daarmee kun je bijvoorbeeld een mobieltje opladen terwijl je in de tuin werkt.

Apparaten met eigen accu

Er zijn lampen zoals die van Fatboy die je kunt opladen via USB die vervolgens de hele avond sfeerlicht geven. Ook met draagbare Bluetooth luidsprekers van JBL breng je sfeer in iedere tuin. Als je echt sfeer wilt maken dan koop je meerdere luidsprekers die je draadloos in serie kunt schakelen. Dan heb je overal in de tuin dezelfde muziek vanuit meerdere bronnen. Als je paddenstoelen in de tuin hebt staan en “Menuet in G majeur” speelt over de luidsprekers dan waan je je in het Sprookjesbos van de Efteling. Er zijn meerdere (betaalbare) oplaadbare Bluetooth luidsprekers die waterdicht zijn. Zet ze naast het zwembad of in de tuinkast en geniet overal van muziek!

Elektra in de tuin en tuinkast

Stroom aanleggen in de tuin

Als je gebruik wilt maken van elektrische apparatuur of de gehele tuin wilt verlichten dan kun je buiten elektra aan laten leggen. Wellicht moet hiervoor een nieuwe stroomgroep worden geplaatst, maar dit is niet altijd het geval. Als je geen ervaring hebt met dergelijke aansluitingen schakel dan een elektricien of tuinarchitect in. Elektra in de tuin vereist een vakkundige aanpak. Zo moet de bekabeling niet alleen waterdicht zijn, je moet ook rekening houden met ongedierte dat aan de kabels kan vreten. Enkele opties zijn het aanleggen van stroompunten, verlichting in de tuin en zelfs krachtstroom als dit nodig is. Het aanleggen van dergelijke bekleding en aansluitingen kan behoorlijk prijzig zijn, het wordt daarom steeds interessanter om te werken met oplaadbare draadloze oplossingen. Een combinatie van bekabelde en losse elementen is uiteraard ook mogelijk.

Elektra in de tuinkast

Als je een hardhouten tuinkast hebt staan dan is dit een ideale locatie om een stroomaansluiting te plaatsen. De regels voor elektra buiten blijven hetzelfde, toch is het erg praktisch om een aansluiting binnen aan te brengen. Als je iets wilt opladen of een grasmaaier wilt inpluggen dan is er altijd een stroompunt in de buurt. Je kunt de tuinkast ook direct voorzien van verlichting wat in de avonduren en tijdens het winterseizoen met korte dagen erg praktisch is.

Als je planten in de tuin hebt staan die niet winterhard zijn dan kun je ze laten overwinteren in de tuinkast. Is het extreem koud en daalt de temperatuur zelfs in een robuuste, hardhouten tuinkast tot onder het vriespunt? Dan kun je overwegen om verwarming in de tuinkast aan te brengen. Maar de meeste tuinkasten zullen niet optimaal geïsoleerd zijn, dus dit kan een kostbare zaak worden. Je zou de kast of schuur kunnen voorzien van isolatiemateriaal, informeer bij Hartholt Woodworks wat mogelijk is. Je moet wel opletten met isoleren want voldoende ventilatie is weer van belang om schimmel te voorkomen.


Splitsen van groepen

Naast de situatie in de meterkast kun je de elektra ook van elkaar scheiden in de tuin. Als er een kabel stuk gaat, bijvoorbeeld als er een schep te diep in de grond wordt gestoken, dan hoeft niet direct alle stroom in de tuin uit te vallen. Splits de tuin in groepen die je los kunt koppelen als dit nodig is. Er zijn ook draadloze stroomonderbrekers die via een afstandsbediening of smartphone-app werken.

Maak een tekening van de elektra

Als je stroom van de woning naar de tuinkast, het looppad en het terras legt, dan kunnen er heel wat meters kabel verstopt zijn in de tuin. Maak een tekening waarop duidelijk staat aangegeven hoe de draden lopen en waar de aansluitingen zich bevinden, zo loop je niet het risico dat je bij een tuinrenovatie de elektrische voorzieningen per ongeluk sloopt.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Reactie plaatsen