Hoe maak je een tuinkast?
Er staan schuren in de tuin, bergingen, kisten en natuurlijk ook tuinkasten. Bij Hartholt Woodworks vinden we het design van een oerdegelijke hardhouten tuinkast onovertroffen. Deze kasten zijn mooi om te zien en praktisch in gebruik. Ze nemen daarnaast ook relatief weinig ruimte in omdat ze verticaal georiënteerd zijn. Er wordt ons regelmatig gevraagd hoe je een tuinkast moet maken, laten we daarom de voornaamste kenmerken van een goede hardhouten tuinkast eens stap voor stap doornemen.
Waarom zelf een tuinkast maken?
Dit zijn de voornaamste redenen om zelf een houten tuinkast te bouwen:
- Behoefte aan een tuinkast op maat.
- Goedkoper dan een tuinkast laten maken.
- Een partijtje resthout opnieuw gebruiken.
- Een leuk hobby project om uit te voeren.
Of je daadwerkelijk kosten zult besparen op de langere termijn is afhankelijk van diverse factoren waaronder materiaalkosten en kwaliteit. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer. Hoe ga je te werk bij een tuinkast bouwen?
Begin bij de basis
Als we het over de basis hebben dan mag je dit gerust letterlijk nemen. Een hardhouten tuinkast zal behoorlijk zwaar zijn, direct bouwen op de grond zal op termijn leiden tot verzakking. Daardoor zullen de deuren uit hun gelid raken en het geheel zal minder stabiel worden. Je kunt een lichtere tuinkast op een vlonder bouwen, je kunt de kast op tegels plaatsen die netjes gelegd zijn of plaats er een fundering onder van beton.
Kies het juiste materiaal
Vurenhout is relatief goedkoop in aanschaf en eenvoudig te bewerken omdat het niet zo’n harde structuur heeft. Hout van loofbomen of Douglas hout is aanzienlijk harder. Buiten hebben zachtere houtsoorten flink wat te verduren, gebruik in dat geval geïmpregneerd hout en beits het met enige regelmaat. Let op noesten en kwasten in het hout. Daarnaast mogen de planken niet vochtig zijn maar ook niet zo droog dat ze bij het minste of geringste scheuren.
Naast hout zul je bouten en schroeven nodig hebben om de constructie vast te zetten. Je kunt overigens met houten planken al mooie verbindingen maken waarbij je nauwelijks spijkers of andere zaken nodig hebt. Naast het risico op houtrot moet je namelijk ook niet corrosie onderschatten. Veel mooie bouwwerken zijn helaas ten onder gegaan door de verkeerde bouten te gebruiken. En ja, er is verschil tussen schroeven voor hout en voor metaal. Let goed op de lengte, dikte en samenstelling van deze onderdelen, inclusief de kwaliteit van het hang- en sluitwerk. RVS staat niet voor ‘roestvrij’ maar ‘roestvast’. De kans op roest is minder maar niet geheel verdwenen. Aluminium roest niet en verzinkte metalen bieden ook een goede bescherming tegen corrosie.
Het dak eraf
Als een concert of feest op een wilde boel uitdraait dan kan het dak eraf gaan. Bij een tuinkast is dit uiteraard niet de bedoeling. Een plat dak is zeker mogelijk dan maar wel met een (lichte) helling. Neerslagwater moet ergens heen kunnen stromen. Een afvoer of dakgoot is doorgaans niet nodig maar als je een regenton hebt staan dan kun je hierin water voor de tuin opvangen. Je kunt een dak maken met bijvoorbeeld golfplaten of shingles. Houd er bij de afdichting rekening mee dat er ventilatiekanalen aanwezig zijn. Anders kan de binnenzijde snel muf worden of schimmelvorming gaan vertonen.
Doe het zelf kast, of laten doen?
Je leest deze pagina op de website van Hartholt Woodworks. We maken sinds jaar en dag hardhouten tuinkasten, later zijn hier hardhouten bloembakken voor buiten en tafels voor binnen bijgekomen. Met andere woorden; wij hebben heel wat ervaring met tuinkasten maken opgebouwd. Kun je zelf een tuinkast maken? Ja hoor, als je een eenvoudig kastje wilt maken en je kiest de juiste materialen dan kun je zeker een leuke kast in elkaar zetten. Eigenlijk is de materiaalkeuze het halve werk. Denk aan het type hout, schroeven die niet gaan roesten en uiteraard een vlakke ondergrond om verzakking te voorkomen.
Wat betreft de constructie zijn er online bouwtekeningen te vinden, de kwaliteit van deze tekeningen is echter niet gegarandeerd. Let dus op met dit soort tekeningen en controleer of alles wel klopt. Zo kom je regelmatig schema’s in inches tegen terwijl je meer bekend bent met centimeters. Het zijn vaak de details waar het misloopt en dan is het jammer als jouw mooie bouwwerk na een flinke regenbui zo lek als een mandje lijkt te zijn.
Als je het bouwen van een tuinkast als hobbyproject ziet dan is dit zeker een mooi project om aan te pakken. Als je er daadwerkelijk gebruik van gaat maken en er jarenlang plezier van wilt hebben dan heb je toch wel wat ervaring met houtbewerking en meubel maken nodig. Neem gerust even contact met ons op voor meer informatie over tuinkasten.