Must-have tuingereedschap voor het najaar

Als het pijpenstelen regent en ijzig koud is zul je niet zoveel tijd doorbrengen in de tuin als in het voorjaar. Toch zul je ook in het najaar af en toe wat klusjes moeten verrichten die niet kunnen wachten tot de warme en droge seizoenen. Als je moedeloos wordt van een volle schuur waar je niets kunt vinden, dan moet je zeker een hardhouten tuinkast overwegen. Die kan het hele jaar rond op een toegankelijke locatie blijven staan, al jouw tuingereedschap voor spoedklussen kun je hierin opbergen. Wat heb jij altijd bij de hand voor tuinwerkzaamheden? Dit is ons favoriete tuingereedschap voor in de hardhouten tuinkast!

Tuingereedschap voor in het najaar

Werkhandschoenen


Wij hebben altijd enkele sets handschoenen liggen in verschillende soorten en maten. Grote handschoenen voor het grove werk, en werkhandschoenen die goed aansluiten voor de details. Let altijd op de snijweerstand, kies voor veilige handschoenen waar stekels en andere scherpe objecten niet direct doorheen prikken.

Tip: Wanneer het heel koud is kun je dunne thermo handschoenen dragen in de grote tuinhandschoenen.

Riek en hark


Niet alle bomen verliezen op hetzelfde moment hun bladeren. Haal ze weg om verstikking van planten te voorkomen. Op het terras kan het ook een gladde boel worden met al die losliggende bladeren. Woel het zand in de tuin ook af en toe om voor een betere regulatie van neerslagwater en zuurstof.

tuingereedschap

Bezem


Uiteraard mag een bezem ook niet ontbreken, in een hardhouten tuinkast kun je dit soort tuingereedschap makkelijk ophangen. Dat is makkelijker dan steeds bukken met een tuinkist. Wanneer je poreuze oppervlakken in de tuin hebt liggen zoals natuursteen kun je beter een bezem met een zachte borstel gebruiken. Standaard bezems voor buiten kunnen soms krassen veroorzaken en dat zou jammer zijn.

Veger en blik


Uiteraard mag een veger en blik ook niet ontbreken, het liefst een aluminium blik. Dat roest niet en breekt ook niet zoals bij kunststof producten vaak gebeurt, zeker bij vorst. Als je moeite hebt met bukken zijn er ook vegers en blik met een lange steel verkrijgbaar. Die zet je gewoon rechtop in de tuinkast.

Snoeischaar of heggenschaar


Sommige planten laten zich niet stoppen door de kou en groeien vrolijk verder. Trim deze planten of zet er de grote schaar in. Wanneer hiervoor je elektrische apparaten wilt aanschaffen kun je beter voor draadloos kiezen, of plaats een veilig stopcontact in de tuinkast. Met nadruk op veilig!

Gieter en emmer


Hoewel je de planten in de herfst en winter vaak geen extra water hoeft te geven, kan het voor schoonmaakwerkzaamheden in en rond de tuin heel handig zijn om een gieter en emmer paraat te hebben. Wanneer je deze tijdens een regenachtige dag of nacht buiten de tuinkast zet hoef je ook niet meer naar de kraan te wandelen. Daarnaast heeft regenwater doorgaans een uitstekende Ph waarde voor planten.

tuingereedschap

 

Lamp met accu


Een lantaarn die (spat)waterdicht is moet je zeker in de hardhouten tuinkast hangen of neerzetten. Zo vind je niet alleen in de kast jouw tuingereedschap, je kunt deze ook meenemen in de tuin wanneer het donker of bewolkt is. Let op de IP rating waarmee je kunt zien wat de bestendigheid is, en kies voor een oplaadbare draadloze lamp. LED lampen verbruiken heel weinig, er zijn modellen waarbij je kunt instellen hoe fel ze branden.

Potten


Zorg dat je altijd enkele potten in verschillende maten klaar hebt staan voor het geval je wat planten moet verpotten. Zet ook een zak met tuinaarde binnen handbereik voor “noodgevallen”. Wanneer je trouwens buiten wilt barbecueën in koude dagen doet een emmer met zand ook dienst als voorzorgsmaatregel bij een kleine brand. Gooi liever een emmer met zand dan een emmer met water over het vuur. Of houd het bij een maaltijdsalade deze kerstdagen...

Dit is onze lijst met must-have tuingereedschap voor in de tuinkast. Wat ga jij allemaal in de tuin doen deze winter?
Reactie plaatsen