Bouwtekeningen voor een tuinkast voor doe-het-zelvers

Er wordt op internet vaak gezocht op bouwtekeningen voor een tuinkast. Dat is een leuk project voor de ijverige doe-het-zelver, en je kunt er nog jaren van genieten! Of ligt het niet zo eenvoudig? Er zijn zeker verschillen tussen een zelfgemaakte tuinkast van steigerhout en een hardhouten tuinkast gemaakt door een professional, dat begrijpt iedereen. Maar welke verschillen zijn dat, en waar moet je rekening mee houden voordat je zelf met een bouwtekening voor een tuinkast aan de slag gaat?

Waar vind je bouwtekeningen voor een tuinkast?

Je kunt online veel bouwtekeningen vinden, soms gratis maar ook tegen betaling. Via Google kom je al honderden tekeningen tegen. Houd er rekening mee dat vele tekeningen uit het buitenland komen, en vaak met andere maten werken. Je zult dus zelf van inch naar centimeter moeten omrekenen, anders zal jouw houten tuinkast een stuk groter uitvallen dan je gepland hebt!

bouwtekeningen voor een tuinkast

Is een gratis bouwtekening bruikbaar?

Bij gratis bouwtekeningen die je van het internet plukt moet je altijd oplette. Soms kloppen de instructies niet, of er ontbreekt belangrijke informatie. Als je bij stap 12 erachter komt dat je bij stap 4 een cruciale fout hebt gemaakt, kan er veel tijd en materiaal verspild zijn. De aanbieders van deze tekeningen geven geen garanties, en zijn niet verantwoordelijk voor de kosten die je hebt gemaakt. Daarnaast zijn er tekeningen voor hobbyisten, en voor professionals. De eenvoudige bouwtekeningen leveren een houten tuinkast op die ‘goed genoeg’ kan zijn, voor de hoge kwaliteit tekeningen heb je vaak ook specialistische kennis en gereedschappen nodig.

Waarom is steigerhout zo populair?

Je komt enorm veel producten tegen van steigerhout die je zelf kunt maken. Deze houtsoort komt van vuren, het is een onderhoudsvriendelijke houtsoort met een goede prijs- kwaliteitsverhouding. Daarbij moet gezegd worden dat er veel verschil is tussen goede steigerhouten planken en mindere kwaliteit. Je moet altijd goed op eventuele noesten en kwasten letten, en of de planken niet vervormd zijn. De duurzaamheid van onbehandeld steigerhout is niet te vergelijken met hardhout, dat is ook wel aan de prijs te zien.

Zelf een houten tuinkast maken?

bouwtekeningen voor een tuinkast

Als je een goede bouwtekening kunt vinden, de juiste materialen en kennis in huis hebt, en ook nog volop vrije tijd hebt om te timmeren, kun je zeker zelf een houten tuinkast maken. Maar zie het echt als een doe-het-zelf hobby project, en niet als een goedkoop alternatief voor een tuinkast van hardhout laten maken. De levensduur van een zelfgemaakte kast zal korter zijn, met een standaard bouwtekening kun je ook geen product op maat maken omdat je beperkt bent tot de afmetingen op de bouwtekening.

Waarom zijn bouwtekeningen gratis?

Bouwmarkten hebben vaak gratis bouwtekeningen beschikbaar. Dat is logisch, want zij verkopen de materialen. En als het project misloopt misschien ook nog wel een ‘echte’ tuinkast. Of na enkele jaren weer een nieuwe stapel hout. Dat klinkt misschien wat cynisch, maar dit soort bedrijven verdienen hun geld aan klussers, en die willen ze graag aan het werk houden. Met voldoende tijd en kennis kan een houten tuinkast maken zeker een leuk tijdverdrijf zijn. Maar zie het niet als een kostenbesparing. Zelf met hardhout aan de slag gaan kan de levensduur verlengen, maar dit materiaal is voor de meeste doe-het-zelvers niet echt praktisch om mee te werken.

Twijfel over zelf bouwen of toch uitbesteden? Neem geheel vrijblijvend contact op met de specialist in tuinkasten en andere hardhouten producten voor buiten.
Reactie plaatsen